Vezi VIDEO
Somajul la nivelul judetului Maramures e in usoara crestere. Oficialii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures (AJOFM) spun ca in aceasta perioada se fac disponibilizari in activitatile sezoniere, dar si in constructii. In schimb nu au fost anuntate alte concedieri colective, astfel incat reprezentantii institutiei spun ca nu va fi un salt spectaculos al ratei somajului in urmatoarele luni.
La inceput de an, rata somajului la nivelul judetului Maramures era de 3,41%. Numarul total al somerilor inregistrati era de 7.140, din care aproape 5.000 sunt neindemnizati si in jur de 2.300 de persoane beneficiaza de ajutor de somaj. Oficialii AJOFM estimeaza ca in urmatoarele doua luni va fi o usoara crestere a ratei somajului, tinand cont ca unele activitati au fost suspendate, din cauza conditiilor atmosferice nefavorabile.
„Pentru urmatoarea luna, ianuarie, chiar si februarie prognozam o usoara crestere, deoarece se anunta anumite disponibilizari din domeniul constructiilor, avand in vedere conditiile atmosferice. Muncile sezoniere in care se efectueaza munca afara, de obicei in aceasta perioada a anului, efectueaza disponibilizari pe perioada determinata, practic se supenda contractul de munca si devin someri pe perioada determinata”, a afirmat purtatorul de cuvant al AJOFM Maramures, Stefania Donca.
Totusi, reprezentantii institutiei estimeaza ca somajul nu va creste foarte mult in Maramures. „Deocamdata nu sunt anunturi substantiale care sa influenteze foarte mult rata somajului. Dupa cum am spus, prognozam mentinerea ratei undeva in jurul a 3,45%, maxim, in primul trimestru al anului 2015”, a adaugat Stefania Donca.
La nivelul judetului Maramures, cei mai multi someri, respectiv peste 3.600, sunt inregistrati in Baia Mare. Urmeaza Sighetu Marmatiei cu aproape 1.200 de persoane fara un loc de munca, Borsa si Viseu de Sus cu cate 800 de someri si Targu Lapus cu 731 de someri. Cei mai multi dintre maramuresenii fara un loc de munca, respectiv peste 4.700, sunt cu studii primare, gimnaziale si profesionale. Alti aproape 1.800 au studii liceale si postliceale, iar 570 persoane au terminat o facultate.
Conform statisticilor AJOFM, cei mai multi dintre someri provin din randul tinerilor cu varsta sub 25 de ani, insa numarul e unul ridicat si in cazul celor din categoria de varsta 40-49 de ani.
Sursa: Camelia Tocaci