Vezi VIDEO
Peste 500 de maramureseni au intrat anul trecut in somaj tehnic. In acest an, desi guvernantii au anuntat prelungirea perioadei in care angajatii pot beneficia de aceasta forma de protectie, oficialii din agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca nu au dat curs solicitarilor pentru ca actul normativ… nu a aparut.
Potrivit statisticii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Maramures, pe parcursul anului trecut au intrat in somaj tehnic 522 de muncitori de la 22 de firme. Conform legii, perioada de somaj tehnic era de 90 de zile, insa Guvernul, la presiunea angajatorilor, a decis ca in 2010 va prelugi aceasta durata.
In pofida promisiunii, Ordonanta nu a aparut, asa ca atat angajatorii, cat si oficialii AJOFM Maramures sunt in expectativa. „Nu stim in ce forma va aparea actul normativ care prelungeste perioada de acordare a somajului tehnic, astfel ca inca nu am dat curs acestor solicitari”, a declarat directorul adjunct al AJOFM Maramures, Oana Osanu.
Oameni de afaceri spun ca ordonata prin care li se ofera posibilitatea de a trimite angajatii in somaj tehnic este singura masura anticriza luata de actualul Executiv, insa nici aceasta nu a fost pusa in practica. Dumitru Matei, om de afaceri maramuresean, spune ca in cursul anului trecut, din cauza crizei economice, a fost nevoit sa trimita acasa mai multi angajati.
„Am redus angajatii, de la 360 la 260, iar alti 100 de angajati au stat acasa 90 de zile, in somaj tehnic. Pe oameni nu ii formezi intr-un an, ci ai nevoie de patru-cinci ani pentru a-i specializa, iar daca ii trimiti in somaj, ii demobilizezi”, a mentionat Matei, care a mai spus ca efectele crizei economice asupra societatii pe care o conduce sunt semnificative.
„Fata de 2008, anul trecut comenzile au scazut cu 42% si vom apela si in acest an la somajul tehnic daca va fi nevoie, dar eu sunt foarte optimist in acest moment si sper sa nu fie necesar”, a explicat Matei. Somajul tehnic permite angajatorilor sa trimita angajatii acasa pentru 90 de zile, perioada in care sunt remunerati cu 80% din salariu si sunt scutiti de la plata asigurarilor sociale, sumele fiind suportate de catre stat.
Sursa: Angela Sabau