Vezi VIDEO
Operatori pe calculator, agenti de turism si asistenti medicali sunt printre meseriile care scot someri pe banda rulanta in judetul Maramures. Oficialii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures (AJOFM) au alcatuit un top 10 al profesiilor de unde provin cele mai multe persoane care nu au unde sa lucreze. Concluzia e ca nici macar absolventilor de studii superioare nu pare sa le fie foarte usor sa se integreze pe piata muncii, desi procentul celor care au terminat o facultate e totusi mai scazut in comparatie cu rata somerilor care au doar studii medii.
Cei mai multi someri din Maramures provin din randul muncitorilor necalificati. Un raport al AJOFM Maramures arata insa ca in evidentele institutiei figureaza persoane fara un job ce au terminat o postliceala sau chiar o facultate. Surprinzator, in topul meseriilor care au dat someri se numara si cele aflate la mare cautare, respectiv din domeniile IT, sanatate sau turism.
“Ce meserii au acesti someri: muncitori necalificati – 2.030 din diverse domenii de activitate: confectii, agricultura, intretinere drumuri, silvicultura, mine si cariera, operatori calculator – 328, mecanici auto, urmati de agenti de turism, asistenti medicali generalisti, tehnicieni economisti. Avem lacatusi mecanici, filologi, tamplari universal si manipulanti marfuri. Acesta e top 10 al ocupatiilor somerilor”, a declarat directorul executiv al AJOFM Maramures, Oana Osanu.
In Maramures, numarul somerilor se situeaza sub rata somajului inregistrata la nivel national. Conform statisticilor Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures (AJOFM), in evidentele institutiei sunt inregistrati in jur de 7.800 de someri. Cele mai multe persoane fara un loc de munca nu primesc indemnizatie de somaj si doar 30% incaseaza un ajutor de la stat.
“Avem 47% femei si 53% barbati din cei 7.800 de someri pe care ii avem in evidenta acum. Pe medii de rezidenta e oarecum egal: mediul rural e de 49% si cel urban 51%. In ce priveste structura somajului pe forme de indemnizare, observam o crestere semmnificativa a numarului de someri neindemnizati si o scadere a numarului de someri indemnizati. Avem un raport de 70% someri neindemnizati si 30% indemnizati”, a precizat Oana Osanu.
Cei mai multi someri din judet sunt tineri: circa 30%. Tot pe primele locuri se situeaza si persoanele cu varsta intre 40 si 49 de ani, acestea gasindu-si cu greu un loc de munca. Referindu-se la nivelul de pregatire al somerilor, oficialii AJOFM au adaugat ca persoanele cu studii medii se integreaza cel mai greu pe piata muncii, in timp ce dintre cei care au terminat o facultate ponderea somerilor reprezinta aproape 8%.
Sursa: Camelia Tocaci