Rusia trebuie sa isi retraga trupele de la granita cu Ucraina si sa intre intr-un dialog sincer cu Occidentul, a declarat vineri secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen cu prilejul vizitei in Bulgaria. „Indemn Rusia sa ia masuri pentru restituirea increderii comunitatii internationale sa isi retraga trupele de la granita cu Ucraina si sa intre intr-un dialog sincer cu Occidentul, respectand integritatea teritoriala a Ucrainei”, a spus Rasmussen intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele bulgar Rosen Plevneliev.
Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice a comparat comportamentul Moscovei cu cel din timpul Razboiului Rece. ‘NATO intreprinde masuri legitime pentru a face fata instabilitatii provocate de actiunile nelegitime ale Rusiei. Aceste masuri includ inclusiv o cooperare mai stransa in zona Marii Negre’, a spus Rasmussen. El a adaugat ca tarile membre ale NATO trebuie sa se gandeasca cum sa opreasca reducerea bugetelor pentru aparare.
Secretarul general al NATO a discutat cu presedintele bulgar Rosen Plevneliev si cu premierul tarii Plamen Oresarski planurile de modernizare a fortelor militare ale Bulgariei. In opinia celor trei, una dintre cele mai bune variante ar fi ca Bulgaria sa achizitioneze avioane de vanatoare noi, impreuna cu alte state membre ale UE si NATO. (In anii precedenti s-a discutat posibilitatea ca Romania si Bulgaria sa achizitioneze acelasi tip de avioane de vanatoare, reducand astfel o parte dintre costurile aferente — n.r.).
Seful statului bulgar l-a decernat pe Rasmussen cu cea mai inalta distinctie a tarii, Ordinul ‘Stara Planina’, gradul intai, pentru meritele lui excelente pentru impunerea NATO ca cea mai de succes organizatie politico-militara si cu ocazia celei de a 10-a aniversari a aderarii Bulgariei la Alianta. In discursul sau, Plevneliev a subliniat meritele pe care le-a avut Rasmussen in calitatea de premier al Danemarcei pentru aderarea Bulgariei la UE si NATO.
Sa nu uitam niciodata ca ani la rand Balcanii au fost un cuvant sinonim cu razboaiele si conflictele, in timp ce astazi toate popoarele traiesc in pace cu privirile indreptate spre integrarea europeana, democratie, prosperitatea economica si sociala, a spus Plevneliev. La Sofia, Rasmussen s-a mai intalnit cu premierul Plamen Oresarski si cu ministrul apararii, Anghel Naidenov, iar agenda sa include o intalnire si cu ministrul de externe Kristian Vighenin.
In timpul vizitei lui Rassmusen, la Sofia au fost organizate si doua demonstratii de protest impotriva NATO. Prezenta la ambele evenimente a fost insa foarte slaba, nu s-au strans mai mult de 20-30 de persoane. La protestul de vineri din fata palatului prezidential, liderul partidului ultranationalist Ataka, Volen Siderov, a cerut ca Bulgaria sa iasa din Alianta. In opinia lui Siderov, prin vizita sa la Sofia, Rasmussen incearca sa implice Bulgaria intr-un razboi.
Alianta Nord-Atlantica a prezentat joi fotografii prin satelit care aratau dislocarea a 40.000 de soldati rusi, alaturi de vehicule mecanizate dotate cu armament greu, avioane multirol, in apropiere de granita cu Ucraina. Secretarul general al NATO a declarat ca Alianta nu ia in calcul actiuni militare in ce priveste Ucraina, dar in schimb parcurge toti pasii necesari pentru protejarea efectiva a statelor membre ale organizatiei.
Aliat apropiat al Moscovei in timpul razboiului rece, Bulgaria a aderat la NATO in urma cu zece ani, in cadrul aceluiasi val de extindere in care a aderat si Romania, aprobat cu prilejul summitului de la Praga (2002). De la declansarea disputei intre Occident si Rusia privind Ucraina, Bulgaria a participat la numeroase manevre comune cu nave de razboi americane in Marea Neagra si a gazduit exercitii militare comune cu SUA pe teritoriul sau national.
Sursa: Agerpres