Vezi VIDEO
Cu notificari de la finantistii maramureseni s-au ales aproape 600 de agenti economici care nu si-au depus la timp declaratiile de venituri. Cei care nu vor lua in calcul adresa primita de la Finante risca sa se aleaga cu amenzi. Finantistii recunosc insa ca sanctiunile raman de cele mai multe ori pe hartie, iar sumele datorate nu ajung niciodata la bugetul de stat.
Gradul de conformare al contribuabililor maramureseni la capitolul declararii veniturilor la finante e in crestere. Finantistii maramureseni au constatat in luna iunie ca doar 7% dintre agentii economici nu s-au achitat de aceste obligatii. Prin urmare, catre acestia au fost trimise notificari pentru a se conforma in privinta depunerii formularelor.
„Doar 7% dintre declaratiile asteptate n-au fost depuse. Pentru acest procent de 7%, reprezentand 578 de declaratii, au fost transmise notificari in vederea depunerii. Unii agenti economici s-au conformat, s-au prezentat si le-au depus. In cadrul acestora s-au aplicat 19 avertismente, avand in vedere ca s-au prezentat in termenul de 15 zile de la notificare, iar pentru ceilalti continua procedura prevazuta de lege. S-au depus 8.020 de declaratii, ar mai fi de depus inca 578”, a afirmat sef serviciu in cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Maramures, Martin Cont.
Finantistii maramureseni urmeaza procedurile legale pentru a reusi sa obtina informatiile obligatorii de la societatile din judet. In cazul agentilor economici care nu se vor conforma nici dupa primirea adreselor de la fisc este avuta in vedere si sanctionarea lor. Numai ca oficialii de la Finante recunosc ca misiunea pe care o au nu e deloc una usoara si ca de cele mai multe ori nici nu dau de persoanele juridice amendate.
„Bineinteles ca risca amenzi, numai ca procedura e foarte greoaie. Pentru ca agentii economici care nu depun sunt cei care nu pot fi nici gasiti. Pana parcurgem toate etapele cu notificare, cu publicitate, ajungem sa nu dam de ei, inclusiv intocmirea procesului verbal de contraventie si comunicarea poate duce la o incarcare a bazei de date cu niste sume pe care aproape sigur nu le vom incasa niciodata”, a adaugat Martin Cont.
In general, societatile care nu isi depun declaratiile privind veniturile realizate se afla in procedura de insolventa sau faliment si de aceea sumele datorate sunt greu de recuperat.
In continuare, la ghiseele finantelor sunt asteptate persoanele juridice care trebuie sa depuna formulare referitoare la impozitul pe venit, decontari de TVA, contributiile sociale, microintreprinderi, achizitiile intracomunitare sau alte declaratii care au termen limita la sfarsitul lunii sau al trimestrului, respectiv semestrului.
Sursa: Camelia Tocaci