Vezi VIDEO
Autoritatile din Somcuta Mare tin cu dintii sa aiba medici in oras. Desi Bucurestiul a dispus inchiderea spitalului din localitate incepand cu data de 1 aprilie, reprezentantii primariei fac strategii pentru a-i tine pe doctori in loc, astfel incat sa poata oferi servicii medicale la orice ora localnicilor. Una dintre ideile avansate de edili a fost aceea de a transforma cladirea spitalului in centru de permanenta. Demersul a starnit revolta in randul medicilor, care nu vor sa fie obligati sa munceasca pentru comunitate.
Alesii locali din Somcuta au intors problema spitalului pe toate partile iar concluzia la care au ajuns e ca trebuie sa ii tina in oras pe medici, ba chiar sa mai aduca unul-doi care sa ofere servicii de calitate localnicilor.
“Vrem sa fie asigurata populatia cu medic permanent, 24 din 24, primarul a avut o intilnire cu medicii de familie de aici din oras. Nu tare sunt incantate doamnele doctor sa asigure permanenta, dar din discutiile purtate cu Directia de Sanatate Publica sunt medici din alta parte doritori sa faca permanenta aici, la Somcuta Mare”, declara pentru eMaramures Ioan Vanta, consilierul primarului.
In acelasi imobil a fost amenajat pe banii Ministerului Muncii un centru medico-social modern. Unitatea nu a functionat insa iar autoritatile se gandesc ca ar trebui sa ii gaseasca o functionalitate. “Pentru marirea capacitatii medicale in Somcuta, incercam sa dam la medici sa deschida cabinete particulare. Sa avem medici specialisti”, mai sustine Vanta, referindu-se la spatiile ramase neocupate.
Presedintele Colegiului Medicilor de Familie din Maramures, Gheorghe Lascu, si-a contactat colegii din Somcuta Mare si spune ca discutia trebuie nuantata. Acesta sustine ca autoritatea locala ar trebui sa lucreze alaturi de medici, sa colaboreze.
“In cazul in care comunitatea locala doreste sa aiba un centru de permanenta – si in Somcuta chiar ca va fi nevoie de asa ceva – comunitatea trebuie sa se implice. Conform legii, comunitatea trebuie sa organizeze un astfel de centru de permanenta, sa-l doteze, sa-l organizeze”. Lascu sugereaza insa ca, desi spitalul abia inchis e propice pentru o astfel de activitate, trebuie facuti o multime de pasi pana la acreditate si dotare.
In acest moment, cladirea unitatii medicale din Somcuta Mare e aproape pustie. In birouri mai lucreaza cateva persoane, dar in rest bate vantul. Chiar si directoarea s-a reorientat, transferandu-se la serviciul de ambulanta din Baia Mare.
Sursa: Alexandru Ruja