Un procent de 70% dintre romani nu ar accepta un loc de munca in invatamant, nici daca salariile profesorilor s-ar majora cu 50%, arata datele unui sondaj realizat in perioada 30-31 octombrie pe un esantion de 4.000 de persoane care au accesat site-ul de recrutare resurse umane YourJob.ro.
Dintre acestia, 65% sunt persoane care isi cauta un loc de munca, iar restul de 5% sunt persoane care nu si-ar parasi actualui job pentru a lucra in invatamant. Cei mai multi dintre cei care nu ar accepta sa lucreze in invatamant, un procent de 80%, sunt tineri cu varste intre 18 si 35 de ani. Dintre cei care au spus ca ar lucra in invatamant, 75% au peste 35 de ani. Mai mult de jumatate dintre cei care au raspuns ca ar lucra in invatamant, adica 67% sunt femei.
Pshiologul Clara Ruse a declarat ca refuzul de a ocupa un loc la catedra se datoreaza pe de o parte stresului pe care il presupune lucrul cu copiii, contactele cu parintii acestora si necesitatea unei continue formari profesionale, si pe de alta parte, a salariului mic pentru un profesor debutant.
Mai mult, norma de predare a unui profesor este de 18 ore pe saptamana – munca efectiva, la care se adauga si orele suplimentare de pregatire a elevilor in anii terminali, lucrarile de corectat, temele elevilor, orele pentru pregatirea continua, elaborarea de planificari, proiecte de lectie, concursuri de obtinere a gradelor didactice, adica mai mult de 40 de ore pe saptamana de munca efectiva.
Psihologul a precizat ca multi profesori ajung sa se pensioneze inainte de termen, fie sa aiba tulburari comportamentale sau psihosomatice cauzate de stres.
Sursa: Ioana Osan
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult