Majoritatea romanilor (87%) crede ca vor scadea preturile dupa reducerea TVA la alimente, decizia fiind apreciata cel mai mult de publicul de stanga, de nehotarati si de votantii mai tineri de dreapta, conform celui mai recent studiu InfoPolitic realizat de CSCI la finalul lunii aprilie.
De asemenea, 52% dintre romani au asteptari pozitive de la reducerea TVA la alimente, 31% au asteptari mixte si doar 17% au asteptari negative. „Scaderea TVA (la alimente, dar si pe caz general) este puternic apreciata de publicul de stanga, dar si de nehotarati sau de votantii mai tineri de dreapta”, releva studiul.
Totodata, 84% dintre romani sunt de acord cu scaderea generala a TVA de la 1 ianuarie 2016 si 17% cred ca reducerea taxei este o masura de dreapta ce n-ar fi trebuit adoptata de un guvern de stanga. Aproape 60% dintre romani cred ca scaderea TVA trebuie insotita si de o crestere a taxarii pentru cei cu averi foarte mari.
„Romanii apreciaza intentia scaderii TVA la alimente, precum si activitatea guvernului in domeniul luptei anti-evaziune. In acelasi timp, constatam ca exista un numar mare de romani care cred ca starea economiei s-a imbunatatit in perioada guvernului actual, comparativ cu guvernele anterioare. Opinia dominanta este una a imbunatatirii economiei. Singurii care au atitudini mai sceptice sunt votantii de dreapta si tinerii fara studii superioare”, arata studiul. In plus, cei mai multi romani cred ca vor scadea preturile si ca diminuarea TVA la alimente va duce la cresterea consumului (deci, implicit, la cresterea puterii de cumparare) si la sprijin pentru firmele romanesti.
„In acelasi timp, romanii continua sa se teama de noi taxe, ceea ce arata ca momentul 2010 (cand, peste noapte, a crescut TVA cu 5 puncte, alaturi de multe alte taxe) continua sa produca efecte. La aceasta temere contribuie si campania derulata impotriva actualului guvern, care este perceput de populatie ca fiind un autor al introducerii de noi taxe (in conditiile in care, in realitate, in ultimii ani, conform si rapoartelor internationale, nivelul de taxare a scazut in Romania). Asadar, chiar si cand primeste o veste buna, romanul mediu este sceptic – are asteptari pozitive legate de efecte, dar se teme ca nu cumva vestea buna sa ascunda si vesti proaste ulterioare”, potrivit sondajului CSCI.
In plus, pentru echilibrarea situatiei fiscale, romanii simt nevoia unor masuri mai dure fata de cei care incalca legea, dar si vizavi de cei cu venituri mari si foarte mari (existand o deschidere inclusiv fata de o viitoare impozitare diferentiata, cel putin la nivel principial).
„In spatiul public exista, destul de larg raspandita, perceptia ca ‘stanga’ inseamna cresteri de taxe si impozit progresiv, iar ‘dreapta’ inseamna taieri de taxe si cota unica. Afirmatia este superficiala, simplificatoare, manipulatoare chiar, deoarece a taxa si a impozita (atribut suveran al statului) nu reprezinta un scop in sine, ci un instrument. Ceea ce diferentiaza in mod semnificativ ‘stanga’ si ‘dreapta’ nu este modul de taxare, ci cum anume sunt cheltuiti banii colectati din taxe si impozite. Niciun stat nu impune taxe si impozite doar pentru a lua bani de la populatie, ci pentru a-i utiliza in anumite scopuri. Spre exemplu, ‘stanga’ poate directiona acesti bani spre cei dezavantajati (pentru a crea sanse egale, nu pentru a incuraja nemunca) si spre dezvoltarea serviciilor publice, in vreme ce ‘dreapta’ ii poate folosi pentru a acoperi eventuale gauri bugetare rezultate in urma oferirii unor beneficii mediului de afaceri”, potrivit studiului.
Datele sociologice prezentate de CSCI mai arata ca romanii inteleg rolul taxelor si utilitatea respectarii obligatiilor fiscale, dar, in acelasi timp, simt nevoia unei mai mari afirmari a autoritatii statului impotriva celor care par sa aiba parte de privilegii sau exceptii.
Potrivit studiului, noua din zece romani au auzit de anuntul premierului ca TVA la alimente va scadea la 9%. Masura este una foarte populara, 90% se declara de acord, chiar si dintre cei care nu auzisera de masura. Totusi, exista si temerea ca aceasta masura va fi urmata de cresteri de taxe si impozite, drept compensare. Astfel, 40% dintre romani s-au aratat convinsi de acest lucru, 21% au fost de acord partial si doar 18% nu cred asta.
Chiar dintre cei care cred ca reducerea TVA este o masura buna, mai mult de jumatate se tem ca ar putea creste alte taxe. Notorietatea intentiei de a scadea TVA la 20% din 2016 este mai scazuta: circa sase din zece romani au auzit, restul nu sau nu sunt siguri. In acest sens, s-a inregistrat o diferenta mare pe varste si mai mica pe genuri: 80% dintre pensionari au auzit, fata de 27% dintre tineri, iar barbatii cu 10% mai multi decat femeile.
Masura se bucura de un suport ridicat: 84% de acord, 7% impotriva, 9% nehotarati. Exista, dupa cum era de asteptat, si sceptici in ceea ce priveste scaderea TVA. Astfel, 50% considera ca aceasta este mai degraba o masura electorala (60% dintre cei care nu doresc aplicarea masurii, dar si 40% din cei care doresc scaderea TVA).
40% dintre romani nu cred ca scaderea TVA va aduce beneficii asupra consumatorului, ci doar firmelor (50% din cei care nu doresc cresterea TVA, 30% din cei care doresc), iar 30% considera ca aceasta este o masura ce trebuia luata de un guvern de dreapta, nu de unul de stanga.
Sursa: Mediafax