Dezamagirea fata de capitalism este aproape generalizata in lume la 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, eveniment care a simbolizat prabusirea comunismului in Europa de Est, releva un sondaj realizat in 27 de tari, dat publicitatii de BBC World Service. Numai 11% dintre persoanele intervievate considera ca economia capitalista functioneaza corect, alte 51% fiind de parere ca o reforma si mai multa reglementare sunt necesare pentru corectarea disfunctiilor sale.
In doar doua tari – SUA (25%) si Pakistan (21%) – mai mult de 20% dintre respondenti cred ca, in forma sa actuala, capitalismul functioneaza bine.
Ancheta, realizata in intervalul 19 iunie – 13 octombrie, pe esantioane nationale insumand 29.033 de persoane, a fost data publicitatii la 9 noiembrie, cand se aniverseaza 20 de ani de caderea Zidului Berlinului, si pe fondul unei profunde crize economice si financiare.
“Caderea Zidului Berlinului in 1989 ar putea sa nu fi insemnat victoria zdrobitoare a capitalismului de piata libera, contrar aparentelor epocii, in special dupa evenimentele din ultimele 12 luni”, a comentat Doug Miller, presedintele institutului de sondare GlobeScan, care a realizat ancheta.
Potrivit sondajului, peste jumatate (54%) dintre respondenti aproba dezmembrarea Uniunii Sovietice, 22% cred ca a fost “un lucru rau”, iar 24% nu se pronunta. Americanii, in proportie de 81%, sunt cei mai favorabili disparitiei URSS, urmati de polonezi (80%), germani (79%), britanici (76%) si francezi (74%). In schimb, 61% dintre rusi si 54% dintre ucraineni o considera regretabila.
Pe de alta parte, 23% dintre cei intervievati cred ca deficientele capitalismului sunt iremediabile si ca un nou model este necesar. Cei mai virulenti sunt francezii (43%), urmati de mexicani (38%) si de brazilieni (35%). De asemenea, majoritatea respondentilor din 17 tari cer o mai mare reglementare a lumii financiare, cei mai favorabili fiind brazilienii (87%), chilienii (84%), francezii (76%), spaniolii (73%) si chinezii (71%).
Sursa: Agerpres