Companiile din domeniul imobiliar se asteapta la o crestere a chiriilor pe piata locala de birouri in trimestrul urmator, pentru prima data in ultimii patru ani, avand in vedere ca decalajul dintre cerere si oferta de spatii disponibile se adanceste.
„Datorita, in parte a activitatii puternice de pre-inchiriere in sectorul de birouri, indicele increderii chiriasilor este la cel mai inalt nivel inregistrat comparativ cu aceeasi perioada a anului 2011, in timp ce cererea de spatii ramane evident pozitiva si simtitor mai mare decat cresterea asteptata in totalul spatiului de birouri disponibil in viitorul apropiat. Decalajul dintre cele doua a crescut in ultimul trimestru, ceea ce a rezultat intr-o crestere brusca a asteptarilor asupra evolutiei chiriilor in trimestrul urmator, aceasta tendinta pozitiva inregistrandu-se pentru prima data in ultimii patru ani”, releva rezultatele unui sondaj realizat de The Royal Institution of Chartered Surveyors Romania- Institutul Regal al Inspectorilor Acreditati (RICS) in randul a circa 1.000 de companii din domeniul imobiliar din lume.
Astfel, participantii la sondaj considera ca piata chiriilor si gradul de ocupare pe piata de birouri din Romania se consolideaza, dupa o perioada de scadere a interesului pe parcursul ultimilor trei ani.
„Impactul rezultatelor bune inregistrate de sectorul agricol si cel industrial a ajutat economia romaneasca sa inregistreze o crestere de 3,5% a PIB-ului pentru intregul an 2013, acest lucru reflectandu-se in mod clar in sentimentul pozitiv al pietei imobiliare pe trimestrul I al anului 2014″, a declarat Ovidiu Prunea, membru in conducerea RICS Romania.
Pe de alta parte, pentru piata investitiilor imobiliare – investitiile in active generatoare de venituri -, situatia este mai temperata. Sondajul confirma faptul ca cererea de investitii a continuat sa creasca (+29%), desi cu o rata de crestere mult mai modesta decat in cele doua trimestre precedente (60% si, respectiv, 40%). In plus, asteptarile privind cresterea valorilor activelor in urmatoarele trei luni este mult atenuata.
In pofida nivelului minim pozitiv tendinta generala releva una dintre perspectivele cele mai optimiste din ultimii trei ani. In ceea ce priveste indicele asteptarilor de crestere a valorilor activelor investitionale pentru urmatoarele 12 luni, acesta prezinta o imbunatatire neta semnificativa de aproape 40%.
Sondajul a analizat si viziunea companiilor imobiliare despre proprietatile neperformante de pe piata locala.
Respondentii apreciaza ca desi in primul trimestru, cererea de achizitionare a proprietatilor neperformante, asa numite „distress”, ramane strans echilibrata cu oferta, in viitorul apropiat, mai multe institutii financiare vor scoate pe piata portofolii mari de active neperformante, crescand astfel subtantial oferta.
„Dorinta institutiilor financiare de a-si recupera capitalul investit, dificultatile in finantarea de noi achizitii, incertitudinile politice pe termen scurt ivite in acest an electoral, sunt cele mai probabile motive datorita carora asteptarile de crestere a valorilor investitiilor in acest domeniu pe termen scurt sunt reduse„, a aratat Nicoleta Radu, membru in conducerea RICS Romania.
De asemenea, sondajul indica faptul ca atat cererea din partea investitorilor, cat si oferta pe piata activelor investitionale sunt in crestere in primele trei luni, desi dificultati inca exista, rata de crestere a cererii si a ofertei in piata activelor investitionale imobiliare ramanand substantial redusa fata de ultimele 6 luni.
„Se anticipeaza insa ca valorile acestor active se vor stabiliza in viitorul apropiat. Impreuna, toate aceste lucruri pot fi vazute ca prezentand inca un deficit de incredere pe termen scurt pentru pietele de investitii”, potrivit RICS.
RICS este recunoscuta ca organizatia suprema la nivel mondial in materie de atestate profesionale in domeniul funciar, imobiliar, constructii precum si aspectele de mediu asociate.
Sursa: Mediafax