Peste 54% dintre romani ar dori ca admiterea la facultate sa se desfasoare pe baza de examen, releva un barometru de opinie realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului „Adevarul”. 26% dintre respondenti cred ca admiterea ar trebui sa tina cont atat de un examen, cat si de media de la bacalaureat, 8,2% doar de bacalaureat, peste 6% cred ca admiterea ar trebui sa se faca pe baza intregii situatii scolare a elevului din liceu, iar 5,2% nu stiu sau nu raspund.
Activitatea diferitelor institutii de invatamant este perceputa diferit de romani. Astfel, gradinitele sunt apreciate ca avand o activitate buna si foarte buna de peste 82% din populatie (25,8% considerand-o foarte buna, iar 56,7% buna). Activitatea scolilor generale este apreciata ca fiind pozitiva de aproape 72% dintre respondenti (15,3% sunt de parere ca e foarte buna, iar 56,4% buna). Activitatea liceelor si a grupurilor scolare este valorizata pozitiv de 49% dintre romani (7,6% o apreciaza drept foarte buna, iar 41,4% ca buna). Peste 63% dintre romani sunt multumiti de activitatea universitatilor (12,4% au o parere foarte buna, iar 50,7% una buna).
„Desi schimbarile legislative din educatie sunt incriminate de o parte a populatiei, ‘povara’ rezultatelor slabe la bacalaureat cade in opinia respondentilor pe interactiunea profesor-elev. In ceea ce priveste clasa ‘zero’, opiniile sunt echilibrate. Femeile par sa aprecieze aceasta formula mai mult decat barbatii. Persoanele cu venit mare sunt mai putin favorabile clasei pregatitoare decat cele cu venit mic sau mediu. Daca discutam despre admiterea la facultate, majoritatea romanilor (54,1%) ar dori intoarcerea la admiterea pe baza de examen in defavoarea modalitatilor practicate in ultimii ani. Este o optiune ‘conservatoare’. Admiterea pe baza de examen probabil este vazuta ca o masura impotriva ‘democratizarii’ excesive a accesului la diploma de invatamant superior. Practic, in opinia respondentilor, admiterea pe baza de examen promoveaza meritocratia”, a declarat sociologul Darie Cristea, coordonator de programe la INSCOP Research.
Realizat in perioada 20-28 aprilie, pe un esantion de 1.050 de persoane, sondajul „Barometrul de opinie publica – Adevarul despre Romania” este reprezentativ pentru populatia tarii noastre de 18 ani si peste aceasta varsta, avand o eroare maxima admisa a datelor de +/- 3%, la un grad de incredere de 95%.
Sursa: Agerpres