Campania electorala poate fi si un bun prilej pentru formarea viitorilor sociologi de la „Sincai”. Un dascal de la celebrul colegiu din Baia Mare a gasit o modalitate ingenioasa ca tinerii sa inteleaga mai usor termenii invatati la cursuri. Astfel, i-a trimis pe teren sa intocmeasca sondaje sociologice privind preferintele electoratului la alegerile prezidentiale.
La Colegiul National “Gheorghe Sincai” orele de sociologie nu se desfasoara, cel putin pentru moment, in salile de clasa. Profesorul de stiinte socio-umane, Mugur Volos, a recurs la metode practice pentru ca elevii sa inteleaga anumiti termeni de sociologie si insemnatatea alegerilor prezidentiale si a referendumului de la 22 noiembrie.
“Oricum ne doream sa facem lectii aplicative la notiunile teoretice invatate la clasa, dar cum ne aflam in campanie electorala, am considerat ca e momentul potrivit sa profitam de ocazie. Implicati in aceasta activitate sunt elevii clasei de a XI-a, profil socio-uman de la Colegiul National Gheorghe Sincai, care studiaza si disciplina sociologie. Acestia se deplaseaza in anumite zone din oras in timpul orei de sociologie si realizeaza un sondaj de opinie trecatorilor, cu privire la preferintele electorale”, a explicat Mugur Volos, profesor de sociologie la Colegiul National “Gheorghe Sincai”.
“Cu ce candidat veti vota la alegerile prezidentiale?”, “Sunteti de acord cu reducerea numarului de parlamentari?”sau “Preferati un parlament unicameral in locul unuia bicameral?”sunt doar cateva dintre intrebarile adresate trecatorilor.
Elevii sunt incantati de idee. S-au imbracat adecvat, s-au inarmat cu multa rabdare pentru “munca” pe care trebuie sa o faca si s-au deplasat in Piata Revolutiei pentru a afla preferintele baimarenilor in “ale politicii”. “E vorba de o aplicatie practica a ceea ce am invatat la orele de sociologie. Unii oameni sunt receptivi, altii nu vor insa sa ne raspunda…”, spune Adina Ananie, eleva in clasa a XI-a la “Sincai”.
Rezultatele sondajului realizat de liceeni vor fi centralizate in cursul zilei de joi, in cadrul orei de curs.
Sursa: Catalin Tineghe