Cel mai recent sondaj Eurobarometru standard, primul de acest fel desfasurat la nivelul UE dupa alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, releva ca procesul electoral a avut impact asupra cetatenilor europeni, existand evolutii pozitive in mai multe domenii. Potrivit sondajului, organizat sub sloganul „De data aceasta e altfel”, un numar record de cetateni, comparativ cu cifrele din ultimii 10 ani, considera ca parerea lor conteaza.
Astfel, dupa alegerile europene din luna mai, numarul cetatenilor care considera ca parerea lor conteaza in UE a crescut de la 29% in noiembrie 2013 la 42%. Acesta este cel mai inalt nivel atins de cand a fost pusa pentru prima data aceasta intrebare in cadrul Eurobarometrului standard, comparativ cu un deceniu in urma. In plus, 65% dintre europeni se simt cetateni ai UE, fata de 59% in sondajul Eurobarometru realizat in toamna trecuta.
Pe primul loc intre cei care care considera ca parerea lor conteaza in UE, in contextul alegerilor din mai, se afla suedezii (78%), acestia fiind urmati de Danemarca (75%) si Olanda (63%). Pe primele locuri intre cei care considera ca opinia lor nu conteaza in Uniunea se afla Cipru (75%), Cehia, Letonia si Grecia (cu cate 74%) si Italia cu 73%. Peste jumatate dintre romani (57%) considera ca parerea lor nu conteaza in Uniunea Europeana, in timp ce 35% cred contrariul, iar 8% nu au stiut sa raspunda la aceasta intrebare.
Conform sondajului, optimismul cu privire la situatia economica si la viitorul UE este in crestere. Astfel, pentru prima data de la inceputul crizei financiare, in urma cu sapte ani, tot mai multi europeni considera ca situatia economica va cunoaste o imbunatatire in urmatoarele 12 luni, iar aproape trei din patru persoane nu se asteapta la o evolutie negativa. Tot pentru prima data in ultimii ani, procentul europenilor care considera ca impactul crizei asupra pietei fortei de munca a atins nivelul sau maxim este mai mare decat cel al respondentilor care cred ca situatia poate sa se inrautateasca si mai mult.
In crestere este si sprijinul pentru moneda euro, peste jumatate dintre cetatenii europeni (55%) pronuntandu-se in favoarea acesteia. In conditiile in care Lituania se pregateste sa adopte moneda unica europeana, se constata o crestere cu 10 puncte procentuale (fata de toamna anului trecut) a numarului lituanienilor care se declara in favoarea monedei euro. Evolutii similare se constata si in restul Europei: + 10 puncte procentuale in Letonia si Cipru si + 5 puncte procentuale in Portugalia si Grecia. In Romania peste 60% (63%) dintre cei chestionati s-au exprimat in favoarea monedei euro (26 % impotriva si 11% nu stiu). Pe primul loc la acest capitol se afla estonienii (80% s-au pronuntat in favoarea monedei euro), in timp ce la polul opus se afla britanicii (unde 16% s-au pronuntat in favoarea monedei euro).
Cetatenii europeni sunt mai optimisti, potrivit sondajului, in ceea ce priveste viitorul Uniunii Europene. Fata de luna noiembrie a anului trecut, s-a inregistrat o crestere cu cinci puncte procentuale a numarului celor care se declara optimisti, in timp ce numarul celor care se declara pesimisti a scazut cu cinci puncte procentuale. Mai mult de jumatate din populatie are in prezent o atitudine optimista fata de viitor, in timp ce numai doua din cinci persoane nu impartasesc pe deplin acest sentiment.
Sondajul Eurobarometru standard din 2014 a fost realizat prin intermediul unor interviuri fata in fata, desfasurate in perioada 31 mai-14 iunie 2014. In total, au fost intervievate 32.689 de persoane din toate statele membre ale UE si din tarile candidate.
Sursa: Agerpres