In functie de continentul pe care traiesc, oamenii raspund diferit la intrebarea „Care credeti ca este principalul risc care ameninta lumea?”, adresata in primavara de Pew Research Center cetatenilor din 44 de tari, informeaza sambata portalul de stiri Europa Press.
Astfel, inegalitatea reprezinta principala amenintare pentru cetatenii Statelor Unite si ai tarilor Europei, unde anii de criza economica par sa fi avut un cuvant greu de spus in formarea acestei perceptii. Concret, in Spania, tara cea mai sensibila la aceasta chestiune, ingrijorarea cu privire la inegalitate s-a dublat fata de anul 2007, anterior izbucnirii crizei economice. Nu mai putin de 54% dintre repondenti considera ca prapastia tot mai mare dintre bogati si saraci reprezinta principala amenintare la nivel mondial.
In general, 32% dintre europeni si 27% dintre americani sunt ingrijorati de acest subiect. In Anglia, unde doar 25% dintre repondenti se declara preocupati de inegalitatea sociala, principala preocupare o reprezinta extremismul religios.
Chiar mai inainte ca epidemia de Ebola sa tina prima pagina a ziarelor din intreaga lume, circa 32% din cetatenii din cele sapte tari africane incluse in studiu – Uganda, Tanzania, Africa de Sud, Kenya, Senegal, Nigeria si Ghana – considerau ca cel mai mare risc il reprezinta bolile. In multe dintre aceste tari, SIDA face ravagii si s-au inregistrat numeroase epidemii de tot felul in ultimul deceniu. Totusi, bolile nu sunt singura problema care-i ingrijoreaza pe africani. In Nigeria, unde actioneaza gruparea terorista Boko Haram, 38% dintre cetateni sunt de parere ca cel mai mare risc pentru omenire il reprezinta ura motivata religios si etnic.
Teama fata de extremismul religios si fata de ura motivata etnic se regaseste si in sapte tari din Orientul Mijlociu incluse in studiu – Liban, Palestina, Tunisia, Egipt, Israel, Turcia si Iordania. In medie, 34% din populatia acestor tari considera ca aceasta reprezinta principala amenintare. In Liban, o tara divizata religios si care are frontiere cu Siria si Israel, procentul se ridica la 58% din populatie. Din 2007, de cand Pew Research Center a realizat primul studiu de acest fel, teama fata de consecintele provocate de extremismul religios a crescut constant in regiune.
In Japonia, singura tara din lume care a fost victima armelor nucleare, aproape jumatate din populatie se declara preocupata de aceasta tema. Subiectul ingrijoreaza mult si cetateni ai Ucrainei, Turciei, Nigeriei si Chile.
Ingrijorarea pentru mediul inconjurator este mai mare in tarile in curs de dezvoltare, unde procesele de industrializare ameninta in prezent resursele naturale intr-o masura mai mare decat in tarile dezvoltate. Cei mai ingrijorati pe aceasta tema sunt cetatenii Columbiei, Thailandei, Peru, Filipinelor si Chinei.
Sursa: Agerpres