Un sondaj realizat de catre reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) arata ca 74,12% dintre parinti nu doresc infiintarea claselor pregatitoare. Secretarul general al structurii sindicale, maramureseanul Liviu Marian Pop, sustine ca peste jumatate dintre cei chestionati ar dori ca acest gen de predare sa se faca la nivelul gradinitelor. Pe de alta parte, datele stranse in teren demonstreza faptul ca aproximativ 65% dintre cei care vor clasele zero in scoli considera ca sistemul de invatamant nu inca pregatit pentru un asemenea pas.
1.865 de persoane au raspuns la intrebarile sondajului FSLI, dintre care 765 de parinti. Sondajul a fost realizat in mediul online, in perioada 21-27 februarie, pentru a afla care este parerea celor care au copii si a personalului din invatamant cu privire la controversata initiativa. Datele obtinute in urma sondajului arata faptul ca doar 25,88% dintre parinti sunt de acord cu infiintarea clasei pregatitoare.
Ca urmare a studiului sociologic, reprezentantii FSLI au aratat ca solutia pentru ca introduceriea noilor clase in scoli, din aceasta toamna, sta chiar in mainile parintilor. „Solutia, din punctul meu de vedere, ar fi un memoriu al tuturor parintilor cu copii care urmeaza sa mearga in clasa pregatitoare, adresat Ministerului Educatiei”, a precizat secretarul general Liviu Marian Pop.
Cele trei conditii minime necesare functionarii optime a clasei pregatitoare, in opinia celor care au raspuns la sondaj, sunt: baza materiala (banci, scaune, grupuri sanitare etc.), existenta programei scolare, dar si corpul profesoral special format.
Aproximativ 74% dintre cei care au raspuns considera ca aceste conditii ar trebui asigurate de catre minister, 17% spun ca investitiile ar trebui facute de catre autoritatile locale si 9% au apreciat ca si parintii, respectiv profesorii trebuie sa aiba o contributie in acest sens.
Sursa: Gabriela Kuhajda