Majoritatea romanilor considera ca modificarea Constitutiei ar fi necesara in mare si foarte mare masura, releva un sondaj INSCOP. Astfel, cercetarea releva ca 50,8% din populatia Romaniei crede ca o modificare a Constitutiei ar fi necesara in foarte mare masura (19,7%) si in mare masura (31,1%). De asemenea, 21,2% dintre cei intervievati sunt de parere ca modificarea Legii fundamentale este necesara in mica masura, iar 14% o vad ca fiind necesara in foarte mica masura. La intrebarea privind necesitatea modificarii Constitutiei, 14% dintre respondenti au raspuns nu stiu sau nu au raspuns.
In privinta posibilelor modificari care ar putea fi incluse in viitoarea Constitutie fata de actualul text al Legii Fundamentale, 82% dintre romani sunt de acord cu interzicerea traseismului politic al parlamentarilor, in timp ce 10,3% se declara impotriva, iar 7,7% nu stiu sau nu raspund.
Majoritatea romanilor sunt de acord si cu reducerea mandatului presedintelui la patru ani, 63,4% dintre respondenti raspunzand in acest sens, iar 19,2% si-au exprimat dezacordul fata de o asemenea modificare, in timp ce 17,4% au spus nu stiu sau nu au raspuns.
40,1% dintre romani sunt favorabili introducerii in Constitutie a unei prevederi care sa dea Parlamentului dreptul de a convoca in fata unei comisii de ancheta orice persoana fizica. Un procent asemanator de 40,2% au dezaprobat o astfel de prevedere, iar 19,7% nu stiu sau nu au raspuns.
Introducerea regiunilor este privita pozitiv de 36,2% dintre respondenti, 46% sunt in dezacord cu o asemenea modificare, iar 17,8% reprezinta non-raspunsuri.
Majoritatea romanilor (50,2% dintre respondenti) ar vrea mai degraba un Parlament „unicameral, pentru ca deciziile sa se ia mai repede„, fata de 46,8% in martie. Pe de alta parte, 30,1% prefera la Parlamentul „bicameral, pentru a evita deciziile abuzive printr-un control”, fata de 30,9% in martie. 19,7% dintre cei chestionati au ales varianta nu stiu/nu raspund, fata de 22,4% in martie.
„Preferinta pentru un Parlament unicameral este cert mai populara decat cea pentru Parlament bicameral, aceasta opinie fiind totusi una conjuncturala, influentata nu de beneficiile democratice de substanta ale unui proces legislativ complex cu doua camere ale Parlamentului, pe care populatia nu pare a le constientiza suficient, cat mai ales de imaginea negativa a Parlamentului/ parlamentarilor”, afirma Remus Stefureac, directorul INSCOP Research.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevarul in perioada 16-21 ianuarie. Volumul esantionului a fost de 1.054 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani.
Eroarea maxima admisa a datelor este de 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.
Sursa: Agerpres