Majoritatea romanilor sprijina initiativa introducerii stagiului militar pe baza de voluntariat, ar sustine orice actiune a armatei romane in eventualitatea unui razboi si percep SUA drept principalul sprijin in cazul unei agresiuni, releva un sondaj realizat de Inscop. In egala masura, trebuie remarcat ca putin peste jumatate dintre cei intervievati se declara ingrijorati de posibilitatea unor atentate teroriste care sa afecteze Romania, potrivit Barometrului INSCOP-ADEVARUL.
79,4% dintre romani au o parere buna despre initiativa introducerii stagiului militar pe baza de voluntariat, 15,1% o parere proasta, 55,8% dintre ei percep pozitiv masura SUA de a trimite soldati si armament greu la granita NATO (inclusiv in Romania), 28,4% percep negativ aceasta masura, in timp ce 15,8% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.
Potrivit sondajului, 66,8% dintre respondenti declara ca, in cazul implicarii Romaniei intr-un conflict militar, ar sustine orice actiune a armatei, 21,2% nu ar face acest lucru, iar 11,9% dintre cei chestionati nu stiu sau nu raspund.
De asemenea, 64,6% dintre persoanele intervievate considera ca, in cazul in care un stat membru NATO e atacat, Romania trebuie sa ajute acea tara prin toate mijloacele civile si militare, 20,3% nu sunt de acord cu acest lucru, in timp ce 15,1% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.
La o intrebare deschisa, 54,5% dintre romani indica spontan SUA drept statul care ne-ar ajuta sigur intr-un eventual conflict militar, 13,8% Germania, 7,1% Franta, 2,4% Anglia, 2,9% alte state din NATO, 1,7% alte state non membre NATO. 4,5% dintre romani considera ca niciun stat nu ar ajuta cu adevarat Romania in timpul unui conflict militar, in timp ce procentul nonraspunsurilor este de 13%, indica cercetarea Inscop.
79,6% dintre respondenti au auzit despre atentatele recente ale Statului Islamic din Tunisia, Siria si Franta, in timp ce 17,5% nu au auzit despre aceste evenimente. Sondajul releva ca 52,8% dintre romani se declara ingrijorati sau foarte ingrijorati ca atentate teroriste ar putea avea loc si in Romania, iar 43,3% se declara putin sau deloc ingrijorati de aceasta perspectiva.
„Barometrul INSCOP – ADEVARUL despre Romania” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul in perioada 9 – 14 iulie 2015. Volumul esantionului a fost de 1.075 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de ą 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.
foto arhiva
Sursa: Agerpres