Două treimi dintre unguri cred că tranziţia spre democraţie din 1989 încoace a fost un eşec, rezultă din datele unui sondaj realizat în ţările grupului de la Vişegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria) de către Asociaţia de Politici pentru o Societate Deschisă (PASOS), care include o reţea de 40 de organizaţii neguvernamentale de gândire strategică (think tank) din Europa de Est şi din Asia Centrală, a constatat că opinia societăţii ungare despre impactul şi succesul democraţiei (în ultimele două decenii) se află într-un puternic contrast cu vederile favorabile din celelalte ţări din grupul Vişegrad, în special cu cele din Republica Cehă şi Polonia.
Astfel, în timp ce doi din trei unguri susţin că ”viaţa de zi cu zi este mai dificilă astăzi decât cea de sub regimurile dictatoriale dinainte de 1989”, 70% dintre cehi, 60% dintre polonezi şi 53% dintre slovaci sunt de părere că ”traiul sub regimurile democratice din 2009 este marcat de mai puţine dificultăţi decât cel de peste două decenii în urmă, sub comunism”.
Ungurii şi slovacii împărtăşesc opinia că procesul democratizării a fost condus mai degrabă de forţe externe decât de forţe interne. Majoritatea cehilor şi a polonezilor cred însă că forţele interne au jucat rolul determinant în procesele de democratizare din ţara lor.
Majoritatea cehilor şi a polonezilor cred că schimbările economice şi politice au fost necesare, în epoca postcomunistă, în timp ce numai o minoritate dintre unguri şi slovaci împărtăşesc aceeaşi idee.
Sursa: Agerpres