Pentru prima oara, un sondaj a indicat duminica faptul ca britanicii ar vota pentru o iesire din Uniunea Europeana in cursul referendumului ce va avea loc pana la sfarsitul anului 2017 cel mai tarziu, relateaza France Presse.
In timp ce deputatii trebuie sa dezbata din nou proiectul de lege asupra referendumului luni, 43% dintre persoanele intervievate de institutul Survation pentru publicatia Mail on Sunday estimeaza ca Marea Britanie ar trebui sa paraseasca UE. Circa 40% prefera sa ramana in UE si 17% sunt nehotarati.
Acest sondaj, realizat prin Internet pe un esantion de 1.004 persoane, marcheaza o ruptura cu anchetele de opinie precedente care s-au incheiat intotdeauna cu un avantaj in favoarea sustinatorilor UE. In plus, 22% dintre cei care opteaza pentru ramanerea in UE spun ca ei si-ar putea „schimba opinia” daca actuala criza a imigrantilor se agraveaza. Cu privire la acest subiect, 29% dintre britanici estimeaza ca tara lor nu ar trebui sa primeasca niciun refugiat, acesta fiind de departe raspunsul cel mai popular in fata altor 15%, care estimeaza ca ar trebui primiti 10.000.
Precedentul sondaj, realizat de institutul Survation la inceputul lunii iulie, aratase ca 45% dintre persoanele intervievate erau in favoarea mentinerii in UE, in timp ce 37% erau impotriva si 18% nedecisi. De atunci, aminteste Mail on Sunday, tabloid de orientare ferm eurosceptica, guvernul premierului David Cameron a propus sa modifice intrebarea pusa la referendum, formularea initiala fiind considerata prea in favoarea mentinerii.
In loc sa le ceara alegatorilor sa raspunda prin ‘Da’ sau ‘Nu’ daca Marea Britanie trebuie sa ramana membra a UE, noua formulare le cere sa aleaga o fraza in chip de raspuns:”Sa ramana membra a Uniunii Europene” sau „Sa paraseasca Uniunea Europeana”.
Promisiune de campanie a lui David Cameron, referendumul este prevazut sa aiba loc pana la sfarsitul anului 2017, dar el ar putea avea loc si in anul urmator. Premierul se declara favorabil unei mentineri a Regatului Unit in UE, dar nu exclude „nimic” daca nu obtine de la partenerii sai europeni un anumit numar de concesii in prealabil.
Sursa: Agerpres