Cu cat au mai multe studii, romanii tind sa aiba mai putina incredere in prim-ministrul Emil Boc si in presedintele Senatului, Mircea Geoana, releva un barometru de opinie realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES). Potrivit studiului realizat de IRES in luna martie, „odata cu cresterea numarului de ani de scoala scade increderea in Televiziunea Romana, in Mircea Geoana si in Emil Boc”.
In privinta increderii in institutii, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta pare sa se bucure de cea mai mare incredere in randul populatiei. 87% dintre respondenti au declarat ca au multa sau foarte multa incredere in pompieri.
De un nivel ridicat de credibilitate se bucura si serviciile de ambulanta si Posta Romana, 81%, respectiv, 77% dintre respondenti spunand ca au incredere in acestea.
De asemenea, 18% dintre participantii la studiu au declarat ca au „foarte multa incredere” in Armata iar 52% – ca au „multa incredere” in aceasta institutie. 43% dintre respondenti au afirmat ca au multa incredere in Serviciul Roman de Informatii.
Doua institutii cu atributii in ordinea si siguranta publica, Jandarmeria si Politia, beneficiaza de niveluri diferite de incredere din partea populatiei, potrivit IRES.
Daca in cazul Jandarmeriei respondentii au afirmat in proportie de 45% ca au incredere in institutie, in privinta Politiei 44% dintre cei chestionati au raspuns ca au incredere putina sau foarte putina in aceasta structura.
La cel mai scazut nivel al increderii populatiei se afla judecatoriile si tribunalele, mai mult de jumatate dintre respondenti aratand ca au incredere scazuta sau foarte scazuta in aceste institutii.
Referitor la situatia generala a tarii, trei sferturi dintre respondenti au afirmat ca Romania merge intr-o directie gresita. Cu toate acestea, 47% din populatie se considera optimista, iar 14% dintre romani spun ca sunt pesimisti, insa 35% sunt rezervati atunci cand se gandesc la viitor, mai releva barometrul de opinie.
Studiul IRES, cu tema „Increderea romanilor in institutii”, a fost realizat pe un esantion de 1.374 de respondenti, cu varste de minimum 18 ani. Cercetarea are o eroare maxima tolerata de ą 2,9%, potrivit IRES.
Sursa: Agerpres