Putin peste 65% dintre croati fac economii regulate intr-un cont bancar, iar suma lunara medie salvata este de 58 de euro /432 de kuna, 432 HKR/, in timp ce austriecii sunt pe primul loc cu 181 de euro, iar romanii pe penultimul – 40 de euro pe luna, potrivit unui sondaj realizat in 2013 de agentia IMAS pentru Erste Group, informeaza agentia HINA.
Suma medie lunara salvata de croati a scazut cu 11 kuna in comparatie cu economiile lunare din 2012. In functie de varsta, croatii intre 31 si 49 de ani pun deoparte 534 HRK lunar, cei intre 15 si 29 de ani 384 HKR pe luna, iar cei de peste 50 de ani reusesc sa salveze 363 HRK pe luna.
Majoritatea croatilor – 60%, au o atitudine conservatoare de economisire, potrivit sondajului realizat printre 500 de respondenti, ca parte a Barometrului privind economisirea al Erste Group in Europa Centrala si de Est, noteaza HINA.
Aproape patru cincimi, 78% dintre croati socotesc economisirea importanta, in timp ce doar 3% nu vad in ea nicio importanta.
Depunatorii croati afirma ca principalul motiv pentru a pune deoparte niste bani este de a crea un sprijin financiar de siguranta pentru a fi pregatiti pentru situatii de urgenta de numerar. Al doilea motiv este de a avea niste bani salvati pentru varste mai inaintate. Unii afirma ca sunt condusi de dorinta de a-si putea permite ceva la o data ulterioara.
42% din cei intervievati declara ca nu sunt familiarizati cu rata dobanzii curente pe conturile lor de economii in banci si chiar 68% spun ca nu compara ratele dobanzilor oferite de diferite banci pe economii.
Regiunea CEE /Comunitatea Economica Europeana/ in studiu cuprinde Austria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Romania, Serbia si Slovacia, iar doua treimi din cetatenii acestor tari considera economisirea importanta, cu austriecii reusind sa salveze cele mai mari sume, in timp ce romanii si sarbii sunt in partea de jos, mai noteaza HINA.
Austriecii au reusit sa salveze in medie 181 de euro pe luna, mai mult cu 11 fata de 2012. Suma medie lunara economisita de slovaci este de 90 de euro, cehii au salvat 81 de euro pe luna, croatii 58 de euro, ungurii 49 euro, romanii 40 euro si sarbii 36 euro.
Sursa: Agerpres