Tot mai multi cetateni ungari manifesta sentimente xenofobe sau cel putin de respingere fata de straini, inclusiv fata de romani, releva datele unui sondaj realizat in fiecare an incepand din 1992 de institutul local Tarki, relateaza marti agentia MTI.
Aproape jumatate dintre cei intervievati (46%) sunt pe deplin de acord cu ideea ca niciunui solicitant de azil nu trebuie sa i se permita sa intre in Ungaria. Numai 9% dintre respondenti par sa manifeste o atitudine prietenoasa fata de straini, in timp ce 45% se arata dispusi sa ia in considerare argumentele pro si contra acceptarii unor cereri de azil.
Istoricul acestui sondaj arata o crestere rapida a sentimentelor xenofobe in primii trei ani incepand din 1992, apoi unele oscilatii in anii urmatori si o stabilizare a opiniilor de ansamblu in intervalul 2002-2011. Dar in 2012 a fost observata o sporire a xenofobiei, ce a ramas de atunci la niveluri ridicate, pentru ca acum sa ajunga la recordul de 46%, care il depaseste pe cel de 43% inregistrat in 2001. Cea mai ridicata rata de respingere se manifesta impotriva arabilor, respectiv un procent de 94%, urmand la mica distanta respingerea comunitatii rome, a chinezilor, africanilor si romanilor.
In cadrul sondajului a fost analizata si distributia manifestarii sentimentelor xenofobe in functie de varsta, nivelul de educatie, situatia materiala, optiunile politice si localizarea geografica a celor chestionati. Astfel, raportat la medie, nivel de xenofobie este usor mai ridicat in randul simpatizantilor socialistilor si ai formatiunii de extrema dreapta Jobbik, printre cei saraci si/sau someri, printre cei aflati in categoria de varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani si in randul celor care locuiesc in partea de sud-vest a Ungariei.
In schimb, cele mai reduse niveluri ale xenofobiei sunt inregistrate in randul categoriilor educate ale populatiei, procentul fiind cuprins intre 20% si 35% in functie de calificare.
Sursa: Agerpres