Relaxarea restricţiilor şi ignorarea celor existente în perioada sărbătorilor de iarnă îşi arată efectele acum, în toată Europa, dar mai ales în Spania. Aproape 40.000 de cazuri noi de infectări se înregistrează în fiecare zi, iar autorităţile iberice iau în calcul izolarea populaţiei, ca măsură disperată pentru a reduce infectările.
Ultimele raportări din Spania indică 38.869 de cazuri pozitive de Covid şi 195 de decese, în ultimele 24 de ore. Cifrele sunt cele mai mari de la izbucnirea pandemiei, în urmă cu un an. Rata de infectare este uriaşă, de 492 de cazuri la suta de mii de locuitori, în ultimele 14 zile.
În acest moment, autorităţile iberice sunt în şedinţe de urgenţă şi s-ar putea lua decizia unui lock-down total, încetarea tuturor activităţilor, mai puţin a celor esenţiale pentru funcţionarea societăţii, într-o încercare disperată de încetinire a infectărilor.
În prezent, sunt tratați peste 17.600 de pacienți cu Covid-19, iar asta pune o presiune uriaşă pe sistemul medical, aflat în pragul colapsiului. Cifrele sunt în creștere cu 64% față de ce se înregistra înainte de Crăciun. Şi numărul persoanelor din terapie intensivă este mai mare cu 39% faţă de 24 decembrie. Experţii spanioli avertizează că este nevoie de un nou lockdown pentru a opri transmiterea virusului.
„Vom avea cifre mai rele decât în al doilea val”, a spus Ricard Ferrer, șeful ICU la spitalul Vall d’Hebron din Barcelona și președintele Societății spaniole de medicină intensivă. „Creșterea este mai treptată în UCI și avem mai mult timp să ne pregătim, dar acest lucru va merge mai departe. Vom vedea un impact mai mare decât în al doilea val”, citează presa spaniolă jurnaliştii de la stiridiaspora.ro.
Spania a fost reintrodusă pe lista galbenă de autorităţile din România. Cei care se întorc de acolo sunt obligaţi să intre în carantină timp de 14 zile
Cifre maxime se înregistrează şi în Regatul Unit. În ultimele 24 de ore, au fost raportate 1564 de decese şi peste 47 de mii de infectări în fiecare zi.
Cum al treilea val al pandemiei pare inevitabil în toată Europa, măsurile restrictive s-au înmulţit în multe ţări. Italia a prelungit starea de urgenţă până pe 30 aprilie şi va interzice circulaţia persoanelor între regiuni. Şi Belgia şi-a înăsprit măsurile restrictive până pe 1 martie, la fel şi Germania.