Seful NASA, Michael Griffin, a cerut un raport care sa examineze optiunile posibile pentru a prelungi zborurile navetelor pana in 2015, cu cinci ani mai mult decat este prevazut in prezent, potrivit unui e-mail intern obtinut de ziarul Orlando Sentinel.
”Administratorul (Griffin) le-a cerut responsabililor programului navetei, Constelatiei (care ii succede) si Statiei Spatiale Internationale (ISS) sa elaboreze optiuni care sa evalueze o prelungire a zborurilor navetei pana in 2015”, a scris John Coggeshall, director de planning al Centrului spatial Johnson (Texas, sud-vest) in acest e-mail trimis luni.
”Vrem sa ne concentram pe modul in care se poate umple golul (intre 2010 si 2015) pentru accesul astronautilor americani in spatiu cat mai eficient posibil”, adauga el, potrivit unor fragmente publicate de Orlando Sentinel, a caror autenticitate a fost confirmata de un purtator de cuvant al NASA.
Optiunea prelungirii zborurilor navetei este ”prematura”, deoarece NASA nu a finalizat inca parametrii de studiu, a indicat insa acest purtator de cuvant, John Yembrick. ”Obiectivul nostru ramane in mod normal retragerea navetelor in 2010”, a adaugat el.
Administratia Bush a decis in 2004 retragerea celor trei navete din flota incepand cu 1 octombrie 2010, dupa incheierea constructiei ISS. Cele patru miliarde de dolari pe an economisite astfel ar permite finantarea dezvoltarii Constelatiei cu capsula Orion, care ar trebui sa-i succeada navetei, fara sa se mareasca bugetul anual al NASA.
Orion nu va fi gata de zbor inainte de 2015, ceea ce inseamna ca SUA vor depinde exclusiv de capsulele ruse Soiuz pentru ca astronautii lor sa ajunga pe ISS, cu un cost mult mai scazut decat cel al mentinerii programului navetelor.
Insa recentele dispute dintre SUA si Rusia ii nelinistesc pe numerosi membri ai Congresului, care spun deschis ca vor alte optiuni pentru a evita ca accesul astronautilor americani in spatiu sa depinda exclusiv de bunavointa Moscovei intre 2011 si 2015.
Sursa: Agerpres