Hubble, primul telescop spatial construit de oameni, care a bulversat perceptia asupra Universului, dezvaluind imagini uluitoare ale unor galaxii indepartate, implineste in aceasta saptamana 25 de ani de functionare in spatiu. „Hubble a schimbat felul in care omenirea priveste Universul si felul in care priveste locul ei in Univers”, a explicat Jennifer Wiseman, profesor de astronomie si cercetatoare la Centrul Goddard administrat de NASA in Greenbelt, un oras din statul american Maryland, potrivit 20minutes.fr.
Lansat pe 24 aprilie 1990, de naveta spatiala Discovery, telescopul Hubble a fost plasat pe o orbita aflata la 570 de kilometri deasupra Terrei. Rezultat al colaborarii dintre NASA si Agentia Spatiala Europeana (ESA), celebrul telescop a cunoscut insa si cateva probleme de functionare la inceputul „carierei” sale.
Dar, incepand din 1993, acest dispozitiv extraordinar a inceput sa transmita imagini uluitoare ale unor supernove. Printre ele se aflau si fotografii cu exploziile cataclismice marcand moartea unor stele, dar si imagini surprinzatoare cu alte corpuri ceresti. Una dintre fotografiile cele mai emblematice realizate de Hubble este o imagine cu alura biblica, ce prezinta coloane uriase de gaz si praf interstelar, aflate la 6.500 de ani-lumina de Terra, in roiul galactic Messier 16 din constelatia Sarpelului, cunoscuta sub denumirea „Stalpii Creatiei”.
Acest telescop cu o greutate de 11 tone, care poarta numele unui pionier al astronomiei, Edin Powell Hubble (1889-1953), a dezvaluit de asemenea existenta unor gauri negre in centrul galaxiilor, fapt banuit de oamenii de stiinta, dar niciodata verificat pana atunci. Hubble a realizat peste 1 milion de fotografii cu corpuri ceresti, inclusiv ale unora aflate la limitele Universului, permitand astronomilor sa calculeze cu o precizie mai mare varsta Universului, estimata la 13,8 miliarde de ani.
Gratie tuturor acestor observatii, astrofizicienii au putut sa confirme, in 1988, ca expansiunea Universului se accelereaza, o descoperire care le-a adus premiul Nobel pentru fizica pe anul 2011 cercetatorilor americani Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt si Adam G. Riess. Aceasta accelerare rezulta dintr-o forta misterioasa, ipotetica, denumita „energie intunecata”, care ar reprezenta aproape 70% din Univers si ar echilibra forta de gravitatie.
Mai aproape de Terra, Hubble a detectat un ocean vast de apa sarata sub suprafata groasa si inghetata de pe Ganymede, cel mai mare satelit natural al planetei Jupiter, sporind pistele de cautare a formelor de viata extraterestre.
Sursa: Mediafax