Un meteorit care a aterizat pe planeta noastra in urma cu aproximativ 4.000 de ani va cadea din nou pe Pamant vineri, 27 februarie, potrivit ziarului spaniol „El Pais” care citeaza informatii de pe blogul Agentiei Spatiale Europene (ESA).
Micul fragment de roca, de cativa centimetri marime, gasit in Argentina, in Campo del Cielo, a fost retrimis in Cosmos in luna iulie, la bordul unei nave de aprovizionare a Statiei Spatiale Internationale (ISS), in cadrul unui experiment. Vineri, el va reveni pe Terra dupa ce vehiculul cu care se intoarce de pe ISS se va dezintegra in spatiu.
Meteoritul a avut o istorie interesanta. Este posibil sa provina dintr-o ploaie de meteoriti, ca parte a unei roci de peste 100 de tone, care, dupa o lunga calatorie prin spatiul cosmic, s-a sfaramat la intratrea in atmosfera terestra si la ciocnirea cu solul.
O artista germana, Katie Paterson, a avut ideea de a folosi mica roca pentru un proiect inedit. A facut un mulaj al meteoritului, dupa care a topit fragmentul de roca la 1.700 de grade Celsius, a studiat compozitia acestuia si apoi l-a lasat sa se solidifice in forma avuta initial. Cu ajutorul navei ATV Georges Lemaitre meteoritul a fost trimis pe ISS, unde cosmonautii l-au folosit ca obiect de arta. Nu inainte insa ca specialistii sa examineze atent roca pentru a se asigura ca nu va afecta sanatatea membrilor echipajului. S-a constat ca nu emana gaze, dar oxidul de la suprafata si o muchie ascutita au reprezentat motive de preocupare. In final, s-a decis acoperirea fragmentului de meteorit cu un strat protector de rasina sintetica.
Dupa ce va ajunge din nou pe Terra, „intr-o zi, poate ca va fi descoperit din nou, in nisipul unui desert, sau poate se va dezintegra in mare. Este un proces ciclic, a explicat Katie Paterson.
Sursa: Agerpres