Vezi VIDEO
ACTUALIZARE: Un maramuresean a primit astazi, 18 februarie, titlul de „Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalis” – in traducere, Cardinal al Sfintei Biserici Romane. Preafericitul Lucian Muresan, Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, a fost ridicat pe aceasta treapta chiar de catre Suveranul Pontif, Papa Benedict al XVI-lea, in cadrul unei ceremonii religioase care s-a desfurat, in aceasta dimineata, la biserica San Pietro de la Vatican. Slujba speciala a inceput in jurul orei 11.30, cu o binecuvantare, urmata de o rugaciune pentru capii bisericii care au fosti ridicati, astazi, la rang de cardinal.
Evenimentul este unul istoric pentru Romania, care a avut ultimul cardinal numit in 1991, cat mai ales pentru Maramures, zona unde s-a nascut Lucian Muresan. La Vatican au fost, in consecinta, sute de crestini din judet, care au pornit spre Italia inca de acum doua zile pentru a putea lua parte la importanta slujba religioasa, in cadrul careia vor fi numiti 22 de noi membrii in Colegiul Cardinalilor.
Muresan este cel de-al treilea cardinal roman desemnat de catre Papa. Pana acum au fost avansati intr-o asemenea pozitie doar preoti ridicati in Ardeal – Iuliu Hossu, episcop de Cluj-Gherla, si Alexandru Todea, arhiepiscop si mitropolit de Alba Iulia si Fagaras.
Din delegatia pornita din Maramures face parte si protopopul de Baia Mare, Ioan Cristinel Albu, care a luat parte si la investirea eminentei sale Alexandru Todea. Preotii care au descins spre Vatican pentru a lua parte la ceremonia de astazi au marturisit ca au asteptari mari de la viitorul cardinal, in sensul ca el va trebuia sa dea vigoare bisericii si sa ajute la stabilirea unor relatii mai bune cu ortodocsii.
PF Lucian Muresan este baimarean. El s-a nascut in 23 mai 1931 in cartierul Ferneziu si a ajuns conducator al Greco-Catolice din Romania. A urmat seminarul teologic romano-catolic din Alba Iulia, insa ulterior a fost nevoie sa isi continue studiile pe ascuns din cauza represiunilor regimului comunist. Si hirotonisirea sa a fost facuta in clandestinitate, la 19 decembrie 1964, de catre Preasfintitul Ioan Dragomir, episcopul auxiliar al Maramuresului. Este considerat un luptator al bisericii catolice, avand in vedere ca a condus eparhia din Maramures timp de cinci ani, pana la Revolutie, cu toate ca exista o interdictie clara din partea comunistilor in privinta acestui cult.
Episcop a devenit imediat dupa schimbarea regimului, mai exact in 27 mai 1990. Patru ani mai tarziu, 4 iulie 1994, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit ca arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia si Fagaras si Mitropolit al Bisericii Romane Unita cu Roma, Greco-Catolica, iar din 26 mai 2003 este membru al Congregatiei pentru Bisericile Orientale. Ulterior desemnarii noului Papa, mai precis in decembrie 2005, a fost ridicat la demnitatea de arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica. Intronizarea ca arhiepiscop major a avut loc in data de 30 aprilie 2006, in prezenta Prefectului Congregatiei pentru Bisericile Orientale, Preafericirea Sa Ignatiu Moussa I Cardinal Daoud.
Potrivit Agerpres, in cadrul celui de al patrulea consistoriu din pontificatul sau, papa a inmanat inelul, bereta si braul rosu si a acordat prestigiosul titlu de ‘print al Bisericii’ unui numar de 16 prelati europeni, la doi americani, unui canadian, unui brazilian, unui indian si unui chinez din Hong Kong. S-a mentionat totodata ca preafericitul Lucian Muresan, care are peste 80 de ani, se numara printre cei patru noi cardinali care nu vor participa la un eventual conclav pentru alegerea unui nou papa.
„Noilor cardinali li se incredinteaza misiunea iubirii: a iubirii pentru Dumnezeu, pentru biserica, a iubirii absolute si neconditionate pentru fratii si surorile lor chiar daca aceasta presupune varsarea propriului lor sange”, a spus Suveranul Pontif, potrivit sursei citate. S-a precizat de asemenea ca, in discursul rostit la inceputul ceremoniei, Papa Benedict a reamintit ca rosul beretei si al braului pe care il poarta cardinalii simbolizeaza sangele pe care inaltii prelati trebuie sa fie dispusi sa-l jertfeasca pentru a ramane credinciosi bisericii.
Papa le-a cerut cardinalilor „sa serveasca biserica cu dragoste si putere, cu transparenra si intelepciunea profesorilor, cu energia si puterea pastorilor, cu credinta si curajul martirilor”, dar totodata „sa renunte la stilul lumesc al puterii si al gloriei”. „Si rugati-va pentru mine, sa pot sa ofer in continuare poporului lui Dumnezeu intelepciunea unei doctrine ferme si sa ghidez biserica cu o mana sigura si umila”, a mai spus Papa, conform Agerpres.
Sursa: eMM.ro