Vezi VIDEO
Daune morale si materiale de milioane de euro vor cere victimele celor doua explozii din 19 februarie 2012, de la Sighetu Marmatiei. Pentru a spera la o viata cat mai apropiata de cea avuta dinainte de tragedie, cei afectati de deflagratii s-au constituit ca parti civile in dosarul care se judeca la Tribunalul Maramures. Printre persoanele cele mai afectate sunt fetele ranite in prima explozie, care trebuie sa urmeze tratamente extrem de costisitoare. In plus, vor avea nevoie de numeroase operatii scumpe pentru a-si sterge de pe trup semnele exploziilor si toate vor fi suportate din banii lor.
Operatii peste operatii au suferit victimele deflagratiilor. Tratamentele extrem de costisitoare le-au adus in pragul saraciei. Cu lacrimi in ochi, tinerele ranite in explozii marturisesc ca dorinta lor cea mai mare este aceea de a-si putea face toate operatiile, iar vinovatii sa plateasca pentru ce s-a intimplat.
“Au distrus multe vieti din cauza inconstientei lor si imi doresc din tot sufletul sa nu mai treaca nimeni prin ceea ce am trecut noi. Sper atat, sa se faca dreptate!”, a spus Mirela Saplontai, victima in prima explozie.
Aceeasi dorinta o are si patronul clubului in care a avut loc prima explozie: sa se faca dreptate. „Cei vinovati trebuie sa plateasca! Trebuie sa plateasca pentru ca niciunul dintre cei implicati nu a avut nicio vina, iar pentru asta trebuie sa plateasca. Si eu ma voi lupta cu orice pret sa plateasca!”, a declarat Doru Stetca.
Victimele deflagratiilor nu si-au facut un scop din a cere despagubiri si daune materiale celor care se fac raspunzatori de tragedia de la Sighet, insa vor ca macar cheltuielile pe care le-au suportat pana acum pentru spitalizare, operatii si tratament, sa fie achitate de cei vinovati, pentru ca viata de dinainte nu le-o mai poate da nimeni inapoi.
“Pretentiile noastre inca nu le-am stabilit. O sa le stabilim impreuna cu avocatul dupa ce se termina procesul, dupa ce se gasesc vinovatii, sa vedem cum evolueaza starea noastra si nu in ultimul rand sa vedem si sa ne interesam mai mult cat o sa coste operatiile sau daca o sa ramanem cu urmari altfel, nu doar cele care se vad. Avem problem cu incheieturile, pentru ca inca nu le putem misca cum ar trebui”, a spus Ioana Maris, victima in prima explozie.
Avocatul care reprezinta fetele ranite in prima explozie a explicat ca pe langa daunele materiale, victimele vor cere si daune morale. Acestea vor fi de ordinul milioanelor de euro pentru ca traumele prin care au trecut ranitii sunt de neimaginat. Pentru a avea siguranta ca victimele isi vor putea primi daunele solicitate, avocatii au cerut introducerea in dosar ca parti responsabile civilmente a firmei Berg Sistem Gaz si a Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, iar solicitarea a fost acceptata de catre Tribunalul Maramures.
„Sunt daune destul de mari. Ceea ce este a doua componenta a constituirii ca parte civila sunt daunele morale care sunt foarte greu de cuantificat. Oricum ele sunt depuse la dosar, sunt de ordinul milioanelor de euro. Nu putem discuta de cifre la un prejudiciu moral, pentru ca ceea ce au suferit partile vatamate nu stim in ce masura, cand si cum, va fi acoperit si recuperat”, a declarat avocatul Ioan Sas.
Daune materiale dar si morale va cere si avocata Daniela Lenghel ca urmare a faptului ca biroul sau, care se afla in cladirea in care au avut loc exploziile, a fost puternic afectat de deflagratii. Practic, desi cabinetul fusese renovat cu putin timp inainte de producerea exploziilor, dupa 19 februarie totul a trebuit luat de la inceput.
„Astept doar sa imi fie recuperata paguba, asa cum este ea dovedita la dosar. Daunele morale ar trebui sa fie in masura sa aduca linistea peste noi. Si aici nu ma refer doar la mine, ci la toate partile”, a subliniat avocata Daniela Lenghel.
Serialul eMaramures legat de tragediile din 19 februarie 2012 de la Sighet continua, astazi, 28 februarie, cand veti putea afla cat de sigura este in acest moment reteaua de gaz din Sighetu Marmatiei.
Sursa: Anca Popescu Glodan, Andrei Gherghel