Vezi VIDEO
Teroarea s-a instalat in Israel si teritoriile palestiniene, dupa ce, saptamana trecuta, rachetele au inceput sa zboare dintr-o parte in alta, reaprinzand un conflict vechi care pare sa nu se mai termine. In schimbul de focuri sunt prinsi si numerosi maramureseni, aflati de ani buni in Israel. Traiesc clipe de cosmar, care, de departe, nu pot fi intelese decat de familiile acestora, care se gandesc la ce e mai rau. Intai de toate, maramuresenii prinsi in schimbul de focuri dintre Israel si gruparile armate palestiniene trebuie sa tina piept unui razboi al nervilor, pentru ca alarmele aproape ca urla neincetat.
Sunetul strident care dureaza 30 de secunde e semn rau. Mariana Wunderman, o baimareanca stabilta in Israel, povestete ca nu mai are liniste de cand a auzit primele explozii. Locuieste in Ashkelon, un oras aflat la circa 20 de minute de granita cu Gaza, si stie ca dupa ce aude o bubuitura are mai putin de 10 secunde sa ajunga in adapost. In Israel, nu exista imobil fara buncar. E singurul loc in care oamenii se pot refugia din calea rachetelor.
”De cateva ori pe zi. Alarma in sine dureaza un minut, o jumatate de minut. Nici nu imi dau seama…. Merg in camera de adapost si stau. Cand nu se mai aud bubuiturile ies de acolo. Deja am invatat sa le cunosc: cele care sunt in aer, care sunt pe pamant, mai putin cele care lovesc cladiri…”, a spus Mariana Wunderman.
Baimareanca, aflata de cativa ani in zona, vorbeste ca un expert militar. Recunoaste sunetul unei rachete care explodeaza in aer, al uneia care se loveste de pamant, stie care e raza de actiune a armamentului folosit de palestinieni si cum functioneaza scutul antiracheta al israelienilor. A fost nevoita sa se adapteze situatiei din Israel, acolo unde de aproape o saptamana conflictul istoric a cunoscut o escaladare.
De la debutul conflictului, o racheta a lovit chiar intr-un bloc situat la doua – trei strazi distanta de locuinta baimarencei. Terifianta pare relatarea. ”Nu au fost victime. A trecut racheta prin trei niveluri. Lumea era in adapost. Interesant, cladirea arata foarte bine pe dinafara doar ca racheta nu era de puetere mare, nu avea incarcatura mare de explozbil, era de circa 9 kilograme si ceva. S-a oprit la etajul doi. S-a infipt acolo, in pardosea. A trecut prin plansee, iar mai apoi a explodat. Blocul a ramas intreg, dar pe unde a trecut a facut ravagii… Si schijele… au spart peretei, usi… Era un bloc de patru niveluri, iar prin trei a trecut”, a spus femeia martora la recentele violente.
Oamenii sunt captivi in casa de cand au inceput bombardamentele. Strazile sunt mare parte din zi pustii, de parca orasele ar fi goale. Mariana Wunderman a spus ca incearca pe cat posibil sa nu se indeparteze de adapost, de fapt o incapere subterana, cu usi si geamuri blindate. Uneori, ca sa isi alunge gandurile negre dar si sa mai acopere din urletul alarmei care se aude ba de afara, ba de la televizor, baimareanca porneste aspiratorul si se apuca de curatenie, chiar daca nu e pic de praf in casa.
De-o saptamana, viata oamenilor s-a dat peste cap. Sunt intre un du-te vino intre locuinta si adapost. Unii numara atacurile precum militarii AMR-ul, trag cate o linie pe perete de fiecare data cand se refugiaza in buncar. Doar intr-o zi se intampla sa scrie cate sapte, opt, chiar 10-11. Baimareanca aflata langa granita cu Gaza nu contabileaza rachetele care spulbera linistea oraselului de la malul Marii Mediterane. Ea se afla in prima linie, pentru ca sudul Israelului este cel mai afectat. Nu e de mirare ca s-a saturat.
In clipele cand armele tac, locuitorii incearca sa isi readuca aminte de zilele obisnuite. Le e greu. Sunt putin curajosi care ies la pescuit. Plaja e un loc periculos, unde rachetele cad fara sa fie interceptate de ”Iron Dome” – ”Cupola de otel”, cum s-ar traduce in romaneste sofisticatul sistem de aparare israelian. Plaja e considerata teren nelocuit, iar aici nu actioneaza scutul al carui rol este de a proteja orasele israeliene de obuze si rachete cu raza scurta de actiune. Numai in cursul acestui conflict cu miscarea Hamas, din Fasia Gaza s-au lansat circa 900 de rachete, 300 dintre ele fiind distruse inainte sa atinga solul si sa faca victime.
“Exista sistemul de aparare antiracheta foarte bine pus la punct, cu o rata foarte mare de reusita, dupa cum se spune, de peste 88%. Rachetele sunt distruse in aer sip e pamant ajung eventual doar niste schije micute. Toate rachetele trec practic peste noi. Noi suntem in drumul lor spre orasele mari, Ashdod, Tel Aviv”, a spus baimareanca. Socant pentru ea a fost sa vada grozaviile nu doar la televizor ca pana acum. “Priveam pe geam si vedeam acelasi lucru ca si la televizior. Vedeam urmele albe si negre de la rachete, intorceam capul si pee crane era la fel. Aveam senzatia ca sunt intr-un film, ca e ireal ce se petrece”, a spus Mariana Wunderman.
Scolile s-au inchis dupa primele bombardamente. Parintii isi tin copiii in case, pe langa adaposturile de protectie, la cumparaturi se iese doar cand e nevoie. Lumea se teme, dar nu toti stau la distanta. Pentru multi conflictul armat este si un spectacol, pentru ca dupa bombardamente se strang, filmeaza daca sunt pagube, chiar “vaneaza” prin obiectivul camerei sau telefonului rachetele trase dinspre Gaza si cum sunt ele pulverizate de adversari. Dincolo, in Gaza, situatia este si mai rea, pentru ca acolo nu exista scut, iar atacurile israelienilor chiar isi ating tinta fie militara, fie civila.
Civilii isi doresc liniste, insa liderii politici si militari nu cedeaza usor. Armata israeliana a declansat operatiunea ”Pilon al Apararii” impotriva grupurilor palestiniene din Fasia Gaza, in frunte cu Hamas, ca riposta la un atac asupra unei blindate, ce a avut loc in urma cu o saptamana. Armistitiul cu opozantii lor islamisti este in discutie acum, insa deocamdata niciuna din parti nu cedeaza, spre disperarea celor multi care asista neputunciosi la schimbul de focuri si se ascund in adaposturi la fiecare alarma.
Sursa: Meda Muntean