Vezi VIDEO – promo
Vezi VIDEO – stirea
Doua explozii au zguduit in decurs de cateva ore o cladire din Sighetu Marmatiei. Era ziua de 19 februarie 2012. Acel moment cumplit a distrus nu doar imobilul de pe strada Corneliu Coposu, ci si nenumarate destine. Bilantul: 21 raniti, dintre care 15 cu arsuri grave, precum si un mort. Chiar si acum unul dintre supravietuitori este spitalizat la Bucuresti, clinica fiindu-i casa in acest rastimp. Ceilalti rememoreaza cu groaza si chiar se feresc sa intre in detalii cand vorbesc despre fatidica zi.
La un an de la exploziile de gaz din Sighetu Marmatiei, victimele tragediei traiesc cu speranta ca se vor gasi vinovatii. Vor purta toata viata pe trup si in suflet urmele deflagratiilor care le-au marcat viitorul in ziua de 19 februarie 2012. eMaramures prezinta incepand de astazi, 19 februarie 2013, marturiile cutremuratoare ale ranitilor, declaratiile autoritatile si avocatilor, precum si ale oficialilor firmei de gaz. Un documentar marca “eMaramures Special” incerca sa raspunda la nenumaratele intrebari ale supravietuitorilor dar, totodata, sa aduca in atentia publica un subiect de mare importanta pentru ca fiecare sa afle ce s-a schimbat intr-un an.
Chiar si acum gandurile ii macina pe toti cei care au trait pe viu exploziile din cladirea de pe strada Corneliu Coposu. Clipele de cosmar nu vor fi uitate niciodata de victimele primei deflagratii, produse intr-un club din imobil. Sapte tinere cu varste intre 19 si 22 ani au fost ranite in cursul noptii de 19 februarie 2012. Stateau la taclale pe hol, in fata toaletei, iar una a incercat sa isi aprinda o tigara. Atunci a bubuit prima data iar o valvataie le-a cuprins in cateva secunde. Nici macar nu au constientizat ce li se intampla.
“Simteam cum hainele ardeau. Vroiam sa ma dezbrac, sa le dau jos si nu aveam putere in maini. Atunci a fost pentru prima data cand m-am uitat la mainile mele. Si, uitandu-ma in palmi, am vazut pur si simplu o balta de sange. Chiar m-am uitat si am vazut cum imi tremurau si vedeam tot rosu. Si atunci mi-am dat seama ca s-a intamplat ceva cu mainile mele”, a declarat Mirela Saplontai, una dintre fetele ranite in explozia din club.
A fost doar inceputul. Ce a urmat a fost si mai ingrozitor. La circa noua ore, pe cand proprietari sau chiriasi ai imobilului, pompieri, politisti si angajati de la firma de gaz cautau cauza primei explozii, s-a produs a doua deflagratie. Unsprezece barbati, intre 25 si 50 de ani, au fost surprinsi in imobil. eMaramures a reusit sa reconstituie scenele teribile din acele clipe. Marturiile celor care au asistat neputinciosi la eveniment par desprinse din filme de groaza. Bubuitura a fost in biroul notarului Gheorghe Sas, al carui frate a relatat povestile terifiante traite de acesta.
“A vazut o aura albastruie in toata incaperea si acea aura curgea si se misca pe fiecare dintre corpurile persoanelor care se gaseau in incapere si atunci si-a dat oarecum seama ca exista gaz si a incercat sa fuga dar n-a mai reusit sa deschida usa, sa paraseasca incaperea”, a povestit Ioan Sas, fratele notarului si, totodata, avocatul fetelor ranite in prima explozie.
La un pas a fost avocata Daniela Lenghel, de asemenea proprietara pe o parte din imobilul de pe Coposu, sa nu se afle printre victime. A refuzat sa se alature anchetatorilor in ultimul moment. Spaima ei si a altor martori a atins cote maxime.
“Am auzit tipete! M-am indreptat spre coltul cladirii si am vazut multe persoane, printre care, una dintre ele – nu stiu cine, pentru ca nu puteam sa-i recunosc – aveau toate hainele arse. Pielea era neagra, rosie, carbonizata”, a spus Daniela Lenghel, avocata care avea cabinetul in cladirea afectata de explozii.
Cele doua explozii au declansat un plan de salvare fara precedent la nivelul judetului Maramures. S-a lucrat contracronometru. Medici sigheteni, iar mai apoi baimareni, echipaje ale Serviciului Judetean de Ambulanta precum si ale SMURD au colaborat cum au putut mai bine ca sa le salveze viata ranitilor, toti cu arsuri grave si extinse pe toata suprafata corpului. Ranitii au fost dusi la Bucuresti, un transportator militar fiind trimis in zona de Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
“Duminica dimineata, cand am ajuns la Bucuresti, atunci ma vedeam toata bandajata. Mainile imi erau bandajate, la fata mi se vedeau doar ochii, la picioare eram iarasi… Atunci mi-am dat seama ca a fost intr-adevar o explozie. Auzeam ca a fost o explozie dar parca e usor sa zici ca a fost o explozie. E foarte greu sa simti, sa traiesti in ea, sa simti ca vezi ca nu poti sa opresti lucru asta si sa faci astfel incat sa se opreasca. Nu ai cum…”, a spus Ioana Maris, una dintre fetele surprinse de prima deflagratie.
Salvarea a venit la timp, mai putin pentru directorul Berg Gaz Sighetu Marmatiei, Silviu Comanici, acesta decedand la scurta vreme din cauza arsurilor suferite in a doua deflagratie. Pentru supravietuitori au urmat luni cumplite, care aproape ca nu pot fi redate in cuvinte, pentru ca acestea nu pot surprinde suferinta traita.
“Cand m-am dus la baie si cand m-am vazut in oglinda am inceput sa plang. Mama mea s-a tinut tare, incerca sa ma incurajeze si imi spunea: «Esti frumoasa!» Eu de cealalta parte ii ziceam: «Nu-ti bate joc de mine! Uite-te cum arat! Sunt distrusa, viata mea este distrusa! Eu nu o sa mai pot sa fiu ca inainte, nu o sa pot sa mai fiu un om normal!»”, a marturisit Lavinia Volentiru, o alta victima a primei deflagratii.
Teribila este experienta, mai ales ca niciunul dintre supravietuitori nu se simte cu nimic vinovat, ci doar se considera pedepsit de o soarta mult prea dura.
“Cei vinovati trebuie sa plateasca! Trebuie sa platesca pentru ca nimeni dintre noi nu a fost vinovat! Vinovatii trebuie sa raspunda pentru ce au facut si eu ma voi lupta pentru asta!”, a declarant Doru Stetca, proprietar al clubului in care a avut loc prima explozie.
Drama victimelor tragediei de acum un an din Sighetu Marmatiei nu este nici pe departe incheiata. eMaramures va continua sa relateze evenimentele de atunci, prezentand in premiera declaratiile martorilor din prima si a doua explozie. Veti afla detalii despre eforturile medicilor de a-i salva pe raniti, despre ce a presupune tratamentul arsurilor, operatiile estetice, dar si despre cat de sigura este acum reteaua de gaz din Sighetu Marmatiei. De asemenea, documentarul va contine informatii din “Procesul exploziilor”, precum si concluzii ale factorilor de decizie.
CITESTE SI:
- ACTUALIZARE – PROCES – EXPLOZII SIGHET – Ancheta in dosarul exploziilor de gaz din Sighet ar putea fi reluata de procurori (VIDEO)
- ACTUALIZARE – PROCES – EXPLOZII SIGHET – Dosarul exploziilor de gaz din clubul Euphobia din Sighetu Marmatiei ar putea sa se judece la Bucuresti (VIDEO)
Sursa: Anca Popescu Glodan, Andrei Gherghel