Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
Vezi GALERIA FOTO
Un obicei extrem de vechi reuseste sa stranga tot mai multi „adepti” in zona Cavnicului. De la an de an, numarul brondosilor care ies pe strazi de sarbatori creste, iar asta, in conditiile in care traditiile au inceput sa fie uitate in multe sate maramuresene. Si in aceste zile, cand e sarbatorit Craciunul, sute de localnici imbraca vechi costume populare, isi pun hamuri cu clopote din tabla si isi acopera fetele cu masti, pentru a alunga spiritele rele din gospodarii.
E o mandrie pentru cavnicari sa imbrace straiele de un alb imaculat ale brondosilor, sa aiba opinci in picioare si masti cat mai inspaimantatoare cu putinta. Din acest motiv, de sarbatori pot fi intalniti pe strazile Cavnicului nu doar copiii si tinerii, ci si foarte multi barbati in toata firea, dornici sa isi demonstreze talentul uratului.
In ultimii ani, costumatiile purtate de brondosi au fost foarte apropiate de cele impuse de traditie. Tinerii au, insa, si unele practici ceva mai moderne, cum e si cea de a opri masinile care au drum prin centrul localitatii si de a le cere o taxa de trecere.
„Oprim masinile ca sa primim bani. Unii opresc si ne dau bani, altii nu”, a relatat, pentru eMaramures, unul dintre brondosii care zilele acestea a oprit masini in centrul Cavnicului impreuna cu prietenii lui.
Potrivit legendei, brondosii sunt cei care au salvat Cavnicul de la distrugere in momentul in care tatarii, in 1717, au ajuns pana in zona. Batranii spun ca numerosi localnici si-au luat hamuri cu clopote si masti iar din cauza infatisarii fioroase si a zgomotului pe care l-au facut au au reusit sa-i inspaimante pe cotropitori.
„Acest obicei este unul vechi. Cu acest costum traditional localnicii au alungat tatarii cu mult timp in urma, acestia crezand ca sunt draci. Este si un monument istoric – Stalpul Tatarilor – la noi in oras si pana acolo se zice ca au venit tatarii inainte sa fie alungati de brondosi. Acum ne imbracam in fiecare an de Craciun, trei zile, si mergem la prieteni, la neamuri, la fete, ca sa alungam spiritele rele din casa”, a explicat Cristian Sisestean, unul alt tanar din Cavnic care s-a costumat anul acesta in brondos.
„Monstrii” meniti sa sperie duhurile rele pot fi vazuti pe strazile din Cavnic inclusiv astazi, 27 decembrie, cand e cea de-a treia zi a Craciunului si cand, dupa traditie, se mai umbla inca din casa in casa cu uratul. Brondosii trebuie omeniti in fiecare loc in care poposesc, cu mancare si bautura. Batranii spun ca in fiecare locuinta in care poposesc va intra odata cu ei si norocul.
Sursa: Andrei Gherghel