Vezi VIDEO
Semnificatia zilei de 23 august a fost deturnata in perioada comunista, iar astazi prea putini mai stiu ca ziua nu reprezinta o sarbatoare a vechiului regim, celebrata prin defilari ale oamenilor muncii si prin consacratele picnicuri organizate pe intreprinderi, ci o celebrare a zilei in care o decizie a Romaniei a decis scurtarea celui de-al doilea razboi mondial.
23 august 1944, in urma cu 68 de ani – o viata de om. Astazi, ne amintim de semnificatia comunista a zilei care a schimbat destinul celui de-al doilea razboi mondial exclusiv prin prisma defilarilor propagandistice din timpul regimului comunist, a pancartele care anuntau recorduri de productie si de picnicul cu mici si bere la halba, organizat pe intreprinderi. Putini isi mai amintesc de momentul in care, dupa trei ani si doua luni de campanii militare alaturi de armata germana, in 23 august 1944, regele Mihai a anuntat trecerea de partea Natiunilor Unite si intoarcerea armelor. Printre cei care n-au uitat sunt si putinii supravietuitori care au trait ziua de 23 august 1944 pe campul de lupta.
„Noi am fost nevoiti sa ne retragem. Nu puteam tine piept tancurilor sovietice, vlaguiti dupa retragerea de pe frontul de est unde am putea spune ca a fost o infrangere, fiind ca in razboi nu poti sa castigi intotdeauna.”col. (r) Harlambie Cacina, presedinte Asociatia Veteranilor de Razboi „Bogdan Voda” Maramures
In 23 august 1944, Vasile Cuciulan, astazi capitan in rezerva, avea 18 ani si era inrolat in Regimentul 1 Artilerie Moto – Divizia Blindate, care se retraga din fata contraofesivei societice, fiind cantonat intre Roman si Piatra Neamt, in comuna Frumoasa.
„La ora 10.30-11.00 a venit comandantul de baterie. Camarazi, dormiti? Noi odata drepti, ca eram cu arma incarcata, ca umblau foarte multi partizani. Zice: Stati linistiti, pe loc repaus. Sa va transmit ordinul Majestatii Sale Regele Mihai I: Ordon armatei romane sa intoarca armele contra armatei germane si sa treaca de partea armatei ruse, armatei ruse, a Natiunilor Unite. Noi am ramas asa, inmarmuriti!”cpt. (r) Vasile Cuciulan, veteran de razboi
In 23 august 1944, alt veteran de razboi din Maramures, colonelul in rezerva Gavrila Grosan, pe atunci elev al scolii Militare Radna, facea parte dintr-o companie care a primit ordin sa ocupe aeroportul din Arad.
„A plecat o delegatie de la scoala militara la aeroport si a vorbit cu nemtii: Sunteti incercuti, batalioanele scolii Militare nr. 5 Radna instalate in jurul aeroportului la cea mai mica miscare praf va facem avioanele si pe voi. Si au lasat pe aeroport 35 de avioane de razboi Messerschmitt si Junkers.”col. (r) Gavrila Grosan, veteran de razboi
In cel de-al doilea razboi mondial si-au pierdut viata 833.000 de romani, adica peste 4% din populatia de atunci a tarii. Astazi, putinii supravietuitori ai armatei romane din timpul celui de-al doilea razboi mondial isi reamintesc de camarazii care si-au dat viata pe campurile de lupta si considera ca, in pofida sacrificiilor enorme, ziua de 23 august 1944 trebuie celebrata ca fiind cea in care a devenit posibila recastigarea Ardealului de Nord.
Sursa: Catalin Vischi