Vezi VIDEO
O scoala postliceala pentru pregatirea viitorilor soferi profesionisti ar putea fi infiintata in Maramures. Propunerea a fost lansata in cadrul celei mai recente sedinte a comisiei de dialog social, dupa ce transportatorii s-au plans ca nu au suficienti soferi pentru masinile care transporta marfa. Reprezentantii firmelor de profil au aratat ca multi soferi au plecat la societati din strainatate, iar acum pe piata exista nevoie de conducatori auto cu experienta, care sa poata activa in transportul rutier international.
Reprezentantii firmelor de transport au semnalat conducerii judetului Maramures ca in invatamantul romanesc se fac pregatiri pentru diverse specializari care nu au mare cautare pe piata fortei de munca, insa pregatirea viitorilor soferi si a mecanicilor este neglijata. In afara de scolile private de soferi, pentru conducatorii auto care urmeaza sa activeze in transportul rutier international nu exista niciun fel de posibilitate de specializare.
In acest context, agentii economici au cerut sa se faca demersuri pentru introducerea in scolile din Romania a unor specializari in vederea pregatirii soferilor sau a mecanicilor auto. De cealalta parte, directorul unei unitati de invatamant liceal de profil sustine ca aceste cursuri nu pot fi urmate in timpul invatamantului obligatoriu.
„Noi, in acest moment, putem pregati doar soferi categoria B, pentru categoria C si mai sus, inclusiv C si E, trebuie sa aiba cel putin 21 de ani impliniti cei care solicita acest lucru, ori deja elevii nostri parasesc la 18-19 ani bancile scolii si nu se mai intorc”, a afirmat directorul Colegiului Tehnic de Transporturi Auto Baia Sprie, Ionel Matan.
Oficialii Inspectoratului Scolar Judetean Maramures au gasit insa solutia. Ei spun ca o astfel de pregatire s-ar putea face in cadrul unei scoli postliceale.
„Dupa 18 ani nu poate ramane in invatamantul obligatoriu de stat. Putem vorbi de scoala postliceala care sa pregateasca specialisti de inalta calificare pe domeniul respectiv. Se poate face aceeasi scoala postliceala la liceul scolar auto. O putem infiinta”, a punctat purtatorul de cuvant al ISJ Maramures, Pavel Filip.
Totodata, responsabilii ISJ au mai semnalat ca pentru a putea fi puse bazele unei astfel de institutii de invatamant ar trebui sa existe si cerere de soferi pe piata fortei de munca. Asta in conditiile in care pana acum datele statistice au aratat ca la angajare nu se mai cauta la fel de mult conducatorii auto, ceea ce a generat si scaderea numarului de elevi la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto Baia Sprie si redimensionarea planurilor de scolarizare.
Sursa: Camelia Tocaci