Vezi VIDEO
Spectacol astronomic pe cerul Romaniei. In aceste zile, cometa Lovejoy este vizibila din Romania, iar in data de 7 ianuarie ea se va afla la cea mai mica distanta de Pamant si va putea fi observata chiar si cu ochiul liber. Cometa a fost descoperita de australianul Terry Lovejoy, in august 2014.
Potrivit specialistilor, coama cometei are culoarea verde, provenita de la moleculele de carbon diatomic, iar cianul adauga o nuanta de violet, neperceputa insa de ochii nostri. Coada ionica a cometei este colorata in albastru, nuanta provenind de la fluorescenta ionilor de monoxid de carbon.
“Este vorba despre o cometa recent descoperita, mai exact in august 2014. A primit si un indicativ, dar si un nume, respectiv cometa C2014 Q2 Lovejoy, dupa numele astronomului australian care a descoperit-o. In aceasta perioada, in prima parte a lunii ianuarie, cometa poate fi vizibila in constelatia Eridanul, dupa care va trece in constelatiile Taur si Triunghi. Cometa poate fi vizibila pana prin martie, astfel ca in conditiile unui cer curat ea poate fi vazuta chiar si cu ochiul liber, dar este cu siguranta vizibila printr-un binoclu sau prin instrumente astronomice de mici dimensiuni. O seara senina pare a fi cea de 13 ianuarie, iar in cazul in care prognoza meteo se va adeveri, vom incerca sa observam aceasta cometa si aici, la Complexul Astronomic Baia Mare, prin instrumentele noastre”, a declarat Ovidiu Ignat, directorul Complexului Astronomic Baia Mare.
Cometa Lovejoy are o perioada orbitala de circa 13.000 de ani, insa este greu de precizat cand va avea loc urmatoarea ei aparitie in apropierea Terrei.
“Este destul de dificil de dat un verdict atunci cand vine vorba despre comete, ceea ce stim cu siguranta este ca are o perioada de 13.000 ani. Mai stim cu siguranta ca maine, 7 ianuarie, cometa se va afla la cea mai mica distanta de pamant, la circa 70 de milioane de kilometri, iar pe 30 ianuarie se va afla la cea mai mica distanta fata de soare, undeva in jurul a 193 de milioane de kilometri”, a adaugat Ovidiu Ignat.
In februarie, cometa se va deplasa spre nord, intre Andromeda si Perseu, urmand sa treaca foarte aproape de Polaris la sfarsitul lunii mai, cand ar trebui sa aiba, din nou, o stralucire foarte slaba.
Sursa: Tania Purcaru