Vezi VIDEO
Peste 60 de elevi ai Colegiului National „Vasile Lucaciu” au asistat astazi, 9 octombrie, la spectacolul „Pe mine mie… reda-ma” al teatrului independent Ararat din Baia Mare. Chiar daca sala Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu”, unde a avut loc evenimentul, s-a dovedit un loc primitor pentru un spectacol de teatru, publicul i-a creat anumite probleme actorului Claudiu Pintican, care a avut de depasit atat binecunoscuta aversiune a liceenilor pentru opera lui Eminescu, cat si starea de weekend in care intrasera acestia. De altfel, cu dezinvoltura specifica, Claudiu Pintican a recunoscut ca nici el nu l-a suportat pe Eminescu in liceu, dar ca a prins drag de poeziile acestuia dupa un spectacol vazut la Cluj.
”Nu l-am suportat in timpul liceului, nu l-am inteles (n.r. – Mihai Eminescu). Dar am vazut un spectacol – se numea Glossa – la Teatrul National din Cluj-Napoca, in care l-am vazut pe Dorel Visan recitand versuri eminesciene. Le-a spus pe scena intr-un alt fel si mi-am schimnbat parerea. (…) Ce mi s-a intamplat mie in urma cu mai multi ani, am zis ca e bine sa li se intample si altora. Am zis ca nu ar fi rau sa fac acelasi lucru pentru cei mai tineri si nu numai, ci pentru toti cei care gusta poezia”, a spus Claudiu Pintican.
Actorul, scenaristul si regizorul Claudiu Pintilican a inclus in spectacolul sau versuri din peste 40 de poezii eminesciene: Scrisorile, Oda in metru antic, Floare albastra, Luceafarul, Glossa, Somnoroase pasarele etc., reusind sa creeze o piesa apreciata de cunoscatori.
Spectacolul „Pe mine mie… reda-ma” se bazeaza foarte mult pe atmosfera creata, dar cere si multa atentie din partea publicului. Liceenilor aflati in sala le-a lipsit insa concentrarea, astfel incat multi au inceput sa se uite pe pereti, sa caste, sa discute intre ei, intr-un cuvant sa nu aprecieze la adevarata valoare actul artistic din fata lor.
Mirajul sfarsitului de saptamana a fost mult prea mare pentru ca unii dintre cei aflati in public sa descifreze mesajul spectacolului. Claudiu Pintican a recunoscut ca e mai greu sa joci in fata unei sali apatice, dar este convins ca liceenilor le va prinde bine odata prezenta in sala.
„Astazi este vineri si 70% din elevii de la «Lucaciu» sunt navetisti si atunci au fost nevoiti sa plece. Eu nu stiam ca sunt navetisti si ca trebuie sa plece si atunci automat m-am simtit stanjenit. Nu pot sa spun ca aceasta a fost cea mai buna reprezentatie a acestui spectacol din cauza faptului ca atmosfera a avut putin de suferit, dar cine are urechi de auzit si ochi de vazut cred ca si-a putut face o parere despre spectacol”, a declarat, cu sinceritate, Claudiu Pintican.
Conceptia artistica a acestui inedit spectacol de teatru ii apartine lui Claudiu Pintican, cel care il interpreteaza pe Eminescu, in timp ce muza poetului este interpretata de balerina Alina Szarz, cea care semneaza si coregrafia. Coloana sonora a fost realizata de Calin Ionce, luminile sunt asigurate de Felix Mare, iar sonorizarea este realizata de Dan Prodan.
„Eu am lucrat destul de mult la realizarea acestui spectacol si am incercat sa il fac cat mai inteligibil. Eu spun ca am gasit o idee dupa care se poate ghida publicul, un mesaj, dar e adevarat ca trebuie sa ai un nivel usor mai ridicat ca sa poti sa rezonezi cu ceea ce se intampla in spectacol. Conteaza foarte mult ora, ziua in care se joaca spectacolul si cel mai mult conteaza calitatea publicului”, a adaugat Claudiu Pintican, care a spus ca baimarenii isi pot regasi identitatea prin poezia lui Eminescu.
Spectacolul va continua sa fie jucat de actorii teatrului Ararat, dar pentru moment nu se cunosc datele si locatiile unde va fi pus in scena. eMaramures.ro va anunta insa din timp programul reprezentantiilor.
Agenda Teatrului Independent Ararat este oricum plina, chiar ieri, 8 octombrie, piesa „Gunoierul” a fost jucata la Oradea, in cadrul Festivalului Teatrului de Pub, iar miercurea sau joia viitoare „Bigudiuri” sau „Gunoierul” vor putea fi vazute la Cavnic. Piesele Teatrului Ararat vor mai putea fi vazute in 31 octombrie, la Teatrul 74 din Targu Mures si in noiembrie, la Bistrita, in cadrul festivalului Liviu Rebreanu.
Sursa: Andrei Gherghel