Vezi VIDEO
Toamna plina de spectacole pentru Ansamblul Folcloric National Transilvania. Artistii se pregatesc in acest sfarsit de saptamana de un festival al minoritatilor iar seria de spectacole va fi incheiata cu editia a IV-a a Festivalului concurs national de romante “Poveste de toamna”.
Seria festivalurilor va incepe duminica, 19 octombrie, cand in Parcul Regina Maria din Baia Mare artistii Ansamblului Folcloric National Transilvania vor fi gazda celei de-a IV- a editii a festivalului “Diversitate si unitate prin traditie”. Este vorba despre un festival al minoritatilor care va reuni formatii maghiare, artisti romani si ucraineni.
“Vine sa aduca in fata spectatorilor si a publicului, purtatori ai culturilor traditionale a celor care traiesc aici cu noi de sute de ani. Si ii avem ca invitati pe Ansamblul Berekeni de la Cehu Silvaniei, un ansamblu care are peste 30 de ani de activitate si traditie. Apoi, pentru prima data in festivalul nostru, grupul vocal-instrumental “Berena” din Baia Mare”, a declarat Iuliana Dancus, directorul Ansamblului Folcloric National Transilvania.
La acest festival, cultura minoritatii ucrainene va fi reprezentata de Ana Maria Marchis si Radu Pongracz. Peste doua saptamani, artistii Ansamblului Folcloric National Transilvania se vor reuni pe scena din Zalau, acolo unde vor participa la Festivalul National de Folclor “Cant si joc din plai strabun”. Iubitorii de romante vor putea lua parte la deja cunoscutul festival dedicat lor, festivalul concurs national de romante “Poveste de toamna” urmand sa aiba loc in perioada 15-16 noiembrie.
“Este un proiect ambitios care a inceput in anul 2006 printr-un concert de romante apoi l-am reluat in anul 2009 si 2010, dupa care l-am transformat intr-un festival, atat la sugestia unor interpreti de romante cu experienta, dar si din discutiile pe care le-am avut cu oameni din public, cu cei care iubesc romanta”, a mai adaugat Iuliana Dancus.
In acest an, Ansamblul Folcloric National Transilvania a sarbatorit 55 de ani de activitate continua, iar cel mai frumos cadou pe care l-a primit institutia folclorica a fost un sediu nou. Este vorba despre un spatiu din incinta Muzeului de Mineralogie.
Sursa: Simona Vasiac