Vezi GALERIE FOTO
In perioada 7-11 septembrie, la Ileanda (Salaj), s-a desfasurat a 39-a editie a Congresul National de Speologie, evenimentul fiind organizat de Clubul de Speologie Montana Baia Mare si Federatia Romana de Speologie, in colaborare cu Grupul scolar ”Ioachim Pop” si Primaria Ileanda. La congres au participat circa 120 de speologi din Romania, Franta, Slovacia si Ungaria si mai multi vizitatori din Ileanda, care au putut viziona sectiunile deschise publicului, in perioada 9-11 septembrie. Activitatile s-au desfasurat in incinta Grupului scolar ”Ioachim Pop”, care s-a dovedit a fi un spatiu ideal pentru organizarea congresului, asta si datorita implicarii conducerii unitatii de invatamant.
In prima parte a congresului s-au organizat trei ture ”precongres”: miercuri (7 septembrie) la Baia Mare, unde s-au vizitat Muzeul de Mineralogie si Galeria de Fum – Grota din Dealul Crucii; joi (8 septembrie) un itinerar in care au fost incluse obiectivele Cheile Babei, Custura Cetatelii din Cheile Lapusului si vizitarea pesterii Lii de la Cuciulat; vineri (9 septembrie) vizitarea pesterii Magurici situata la circa 7 km de localitatea Ileanda.
Deschiderea festiva a avut loc vineri (9 septembrie), incepand de la ora 15.00. in cadrul deschiderii au luat cuvantul presedintele Clubului de Speologie Montana Baia Mare, Traian Minghiras, directorul Grupului scolar ”Ioachim Pop” din Ileanda, prof. Mirela Oniga, reprezentantul consiliului local – Marius Lazar, presedintele Federatiei Romane de Speologie – Viorel Lascu si reprezentantul Federatiei Franceze de Speologie – Marcel Meissonnier.
A avut loc un moment de reculegere in memoria fostului presedinte al Clubului de Speologie Montana Baia Mare, geologul Dumitru Istvan, trecut in nefiinta in primavara acestui an.
A urmat un spectacol de cantece si dansuri populare din regiunea vaii Somesului, prezentat de ansamblul Cununa din Jibou.
In fiecare seara au avut loc videoproiectii in care s-au prezentat aspecte din expeditiile speologilor romani si straini atat in pesteri din Romania, cat si din strainatate. Sesiunea de proiectii video a fost deschisa vineri seara cu un montaj in memoria lui Dumitru Istvan.
Serile au fost petrecute de catre participanti la focul de tabara din spatele liceului, unde s-a preparat mamaliga la ceaun servita cu branza framantata ”de Dolheni” si s-a cantat la chitara si fluier. in seara de vineri s-a organizat si un miniconcert cu participarea trupei Km 32 din Cavnic, cu un succes deosebit in randul participantilor, acesta devenind in cele din urma unul interactiv cantand la tobe si participantii.
In cursul zilei de sambata (10 septembrie) s-au desfasurat cele mai multe activitati. A fost organizata o sesiune de comunicari, in care participantii au prezentat rezultatele obtinute, explorative si stiintifice, din ultimul an. Pentru aceasta ocazie a fost editat un mic volum cuprinzand rezumatele lucrarilor prezentate in cadrul sesiunii. Acesta se intituleaza “Contributii la cunoasterea carstului” volumul II, este realizat de Clubul de Speologie Montana Baia Mare si Federatia Romana de Speologie si ii are ca editori pe Tudor Tamas si Marius Vlaicu de la Institutul de Speologie “Emil Racovita”.
S-a amenajat o expozitie de harti de pestera, o expozitie de fotografii si desene, s-au desfasurat concursuri: un concurs de TSA (tehnici de speologie alpina) in care participantii au trebuit sa parcurga un traseu pe coarda amenajat pe tavanul salii de sport si sa demonstreze gradul de stapanire a tehnicilor specifice utilizate in explorarea pesterilor; o proba de animatie care a constat din trecerea unei stramtori si catararea printre niste anvelope de masina; si o proba de trecut stramtori ce s-a desfasurat pe un aparat special, menit sa puna la grea incercare talentul speologilor de a se strecura prin spatiile cele mai stramte.
Ziua de sambata s-a incheiat cu premierea castigatorilor la fiecare sectiune a congresului, urmata de cina festiva, la care atmosfera a fost intretinuta de formatia Km 32 din Cavnic.
Evenimentul a fost sprijinit de:
Parteneri:
Fundatia Judeteana pentru Tineret Maramures
Fundatia Kelsen
Fundatia Maratin
Sponsori:
Gold Plaza Baia Mare, Cora Baia Mare, Gotech Baia Mare, Tipografia Minulescu Baia Mare, eMont Cluj-Napoca, Godarec Baia Mare, Milano Papetarie SRL Cluj-Napoca, Quaid Cluj-Napoca, Trakking Cluj-Napoca, Alpsind Baia Mare, Proinstal Baia Mare;
Parteneri media: eMaramures, Graiul Salajului si Graiul Maramuresului
Asociatii si cluburi de speologie din Romania:
1.Montana Baia Mare
2.Cristal Oradea
3.Exploratorii Resita
4.CSM Hudedoara
5.Focul Viu Bucuresti
6.Proteus Hunedoara
7.Z Oradea
8.Politehnica Cluj
9.Speowest Arad
10.Zarand Brad
11.Bucovina Suceava
12.Speodava stei
13.Speoalpin Mehedinti
14.Omega Cluj
15.Liliacul Arad
Asociatii si cluburi de speologie din strainatate:
1.Orgnac-L’Aven (Franta),
2.SC Villeurbanne-FFS (Franta)
3.CAF-Nancy FFS (Franta)
4.Saint Jean en Rus (Franta)
5.Speleoklub Cassovia (Slovacia)
si diferiti speologi individuali din Romania, Ungaria, Franta.
Institutii si organizatii prezente:
Federatia Romana de Speologie, Federatia Franceza de Speologie, Societatea Romana de Speologie si Carstologie, Institutul de Speologie Emil Racovita din Bucuresti si Cluj, Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj – Napoca, Universitatea de Nord Baia Mare, Grupul de Actiune Locala Valea Somesului, Asociatia de Dezvoltare Intracomunitara Valea Somesului, Scoala Gimnaziala „Traian Cretu” Napradea, judetul Salaj.
Sursa: Montana Baia Mare