Vezi VIDEO
Multe nemultumiri, dar si nerealizari s-au acumulat in invatamant, iar dascalii maramureseni nu cred ca situatia se va schimba prea mult in 2012. Raza de speranta a bugetarilor din invatamant o reprezinta insa alegerile locale si generale din acest an, angajatii din sistem considerand ca vor avea influenta mai mare asupra guvernantilor intr-un an electoral. S-a mai intamplat asa si la precedentul scrutin, cand profesorilor li s-a promis cresterea salariilor. E adevarat, la momentul respectiv li s-au oferit bani in plus prin lege, dar nimeni nu i-a vazut in mana.
Profesorii din Maramures spera ca in noul an sa obtina mai multe beneficii decat in precedentul, care le-a adus dezavantaje materiale nenumarate si dezaprobarea publica din cauza rezultatelor catastrofale de la examenele nationale. Acestia spera in deblocarea posturilor din invatamant si in recuperarea unei parti din drepturile salariale obtinute prin sentinte judecatoresti. In opinia lor, politicienii, aceeasi care le-au mai facut promisiuni si in alte randuri, le-ar putea veni in ajutor. Dascalii maramureseni sunt, totusi, mai realisti.
“Si in anul 2012 se va continua cu incalcarea legilor, cred ca categoriile sociale, de asemenea, vor fi atatate unele impotriva altora si cred ca va exista o nepasare istorica pentru tot ceea ce inseamna educatie. Asa cum am mai spus, bugetul mic al educatiei nu va aduce posibile investitii. Speram doar sa fie cat mai bine chibzuit, pentru ca banii sa ajunga pentru salarii. Cu toate astea, sa nu uitam ca 2012 este an electoral si am putea asista la deblocarea posturilor pentru personalul didactic auxiliar si pentru personalul nedidactic”, a precizat Ioana Petreus, vicepresedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures (SLIMM).
Sindicalistii din invatamantul maramuresean sunt de parare ca, in perspectiva alegerilor, se va accentua starea de nemultumire. Tot ei au aratat insa ca politicienii ar putea fi mai receptivi la doleantele lor, astfel incat se gandesc sa obtina plata a 5% din sumele castigate de dascali in instante. Chiar si in cazul satisfacerii unor revendicari sindicale, mai raman pe lista multe chestiuni de rezolvat in sistemul educational din Romania.
”Dintre nemultumirile dascalilor maramureseni as aminti aici nerespectarea hotararilor judecatoresti, aspect care a fost in atentia sindicatelor inca de la inceputul anului. In plus, Legea Educatiei Nationale, care a modificat foarte multe articole si cu care dascalii, in mare parte, nu au fost de acord. Mai mult, am primit o veste pentru anul 2012, aceea ca nu vom primi 6% din PIB, asa cum prevede Legea Educatiei Nationale”, a mai spus Ioana Petreus.
In ce priveste invatamantul, 2011 a reprezentat inca un an in care reforma a esuat lamentabil, pentru ca s-a produs o noua bulversare a sistemului. Pentru 2012 sunt asteptate noi modificari despre care dascalii maramureseni spun ca nu vor face decat sa adanceasca problemele existente.
Sursa: Gabriela Kuhajda