Cincisprezece persoane au fost arestate in mai multe tari europene, inclusiv in Romania, intr-o operatiune coordonata de Europol impotriva hackerilor care isi spioneaza victimele prin intermediul propriilor camere de supraveghere conectate la Internet, relateaza The Guardian, in editia electronica.
Patru persoane au fost arestate in Marea Britanie si alte 11 in Romania, Estonia, Franta, Letonia, Italia si Norvegia, in cadrul unei operatiuni la nivel european coordonata de Europol. Suspectii sunt acuzati ca au folosit programe de tip „troian” pentru a accesa de la distanta camerele de supraveghere ale victimelor.
„Folosirea ilegala a (programelor de tip) Troian pentru control de la distanta este o amenintare semnificativa in ceea ce priveste infractionalitatea cibernetica, ce necesita un raspuns ferm, coordonat la nivel international si local”, a declarat Andy Archibald, directorul adjunct al unitatii de criminalitate informatica din cadrul Agentiei Nationale britanice impotriva Infractionalitatii (NCA).
Biroul Comisarului pentru Informatii (ICO), autoritatea britanica de reglementare in domeniul protectiei datelor, a avertizat joi cu privire la un site rusesc care difuzeaza live imagini inregistrate de sute de camere web in locuinte, companii si locuri publice din Marea Britanie, acestea fiind vizate de hackeri pentru ca proprietarii nu au schimbat parolele standard. ICO i-a sfatuit pe utilizatori sa schimbe parolele initiale ale camerelor de supraveghere sau sa le deconecteze de la Internet.
Site-ul rusesc, care difuzeaza imagini din peste 250 de tari, include si inregistrari din locuinte private, magazine sau birouri din Romania. Cele mai multe camere din Romania repertoriate de site sunt din Bucuresti (52), Bacau (7) si comuna Daia din Giurgiu (4). Acestea sunt amplasate in locuinte sau curti private, in birouri, magazine sau pe strada. O imagine surprinsa intr-o locuinta privata din Bucuresti, de exemplu, prezinta un tanar in propria bucatarie, in timp ce in alta apare un barbat care lucreaza in fata computerului, intr-o companie din Bucuresti.
Majoritatea camerelor prezinta o imagine statica si nu par sa functioneze. Dar fiecare link vine cu ceea ce site-ul pretinde ca sunt coordonatele GPS ale camerei, codul postal, ora locala si o harta care arata localizarea exacta.
Sursa: Mediafax