Federatia Nationala a Sindicatelor Tesa din Sanatate sustin ca ministrul Sanatatii, Cseke Attila, nu are un acord al sindicatelor privind desfiintarea si comasarea a 182 de unitati sanitare si iil acuza pe acesta de „dezinformare”, se arata intr-un comunicat. Federatia Tesa sustine ca declaratia facuta de ministrul Cseke Attila in conferinta de presa de marti este neadevarata.
„Federatia Tesa nu are niciun fel de acord in aceasta privinta cu Ministerul Sanatatii. Federatia Tesa s-a opus si se opune in continuare acestui stil de reforma in care consultarea cu sindicatele este mimata iar deciziile se iau brutal fara a se face analize corecte”, precizeaza sindicalistii.
Ei afirma ca se opun ideii ca reforma ministrului Sanatatii se refera la descentralizare, intrucat, in realitate, in opinia lor, sunt comasate zeci de spitale din orase mici ca sectii externe ale unor spitale mai mari.
„Spitalele mici sunt deposedate in acest fel de personaliatea juridica si de managementul local. Acest proces este cat se poate de clar unul de centralizare! Este vorba mai degraba de un mod perfid de a da oamenii afara, in special din sectoarele Tesa, intr-un mod iresponsabil, in primul rand din localitati mai mici unde este in fapt mai multa nevoie de locuri de munca si de servicii sanitare”, se mai arata in comunicat .
Sindicalistii spun ca urmaresc acest proces si vor reactiona punctual la fiecare abuz. Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat, marti, ca din cele 182 de spitale, 111 vor fi comasate, iar celelalte 71 vor fi transformate in camine pentru persoane varstnice sau centre de permanenta, dar ca aceste masuri nu vor duce la disponibilizari in sistem.
„Reorganizarea spitalelor este unul dintre cele mai importante obiective de anul acesta, determinat de functionalitatea sistemului si de tratamentul corespunzator aplicat pacientului, si mai putin de problemele financiare, cu toate ca si acestea sunt importante”, a declarat, intr-o conferinta de presa, Cseke Attila.
Comasarea sau reprofilarea celor 182 de unitati sanitare este rezultatul unei evaluari pe care Ministerul Sanatatii a realizat-o in colaborare cu directiile de sanatate publica si autoritatile locale timp de mai multe luni de zile.
„Inca de la inceput doresc sa subliniez ca, in urma comasarilor si a reprofilarilorde spitale nu va exista personal medical disponibilizat. In cazul comasarilor, unitatile sanitare devin sectii exterioare ale unitatilor nou infiintate, ca urmarenu va exista motivatie pentru disponibilizare de personal. In cazul celor 71 de unitati sanitare care vor fi reprofilate, cei 794 de medici si 2.532 asistenti medicali vor fi repartizati, dupa caz, in unitatile sanitare nou infiintate sau in cele din judetul in care au domiciliul. Avem in acest sens un acord de principiu cu sindicatele din domeniu”, a adaugat ministrul Cseke.
Zece unitati sanitare (cinci in Dambovita, doua in Oradea, doua in Bucuresti si una in Arges) sunt deja desfiintate din punct de vedere juridic prin hotararile de guvern aprobate anul trecut.
Sursa: Mediafax