Vezi VIDEO
De la 1 septembrie utilizarea Cardului National de Asigurari de Sanatate este obligatoriu. La medicul de familie, la spital sau la farmacie ai nevoie de el, in caz contrar nu esti consultat si nici nu ti se elibereaza medicamentele prescrise. Nu pentru ca furnizorii de servicii medicale doresc asta ci pentru ca nu le sunt decontate serviciile oferite fara card si inregistreaza mari pierderi financiare pe care nu si le permit. Numai in primele doua zile ale lunii septembrie la Spitalul Judetean de urgenta „Dr. Constantin Opris” Baia Mare au fost externati 28 de pacienti fara card, iar pierderea se cifreaza undeva la aproape 60.000 de lei.
„Bolnavii neasigurati care nu au card de sanatate au dreptul la consultatie in caz de urgenta sau asa zisii bolnavi care sunt asigurati prin efectul legii, cazurile sociale si asa mai departe. Urgenta trebuie sa se inteleaga ca nu poate fi mai mare de 3 – 5 zile dupa care bolnavul neasigurat va trebui sa plateasca. Avand in vedere ca s-a impus de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate folosirea cardului la externarea bolnavului, noi am facut pe primele doua zile un studiu cam cati bolnavi au fost externati fara sa detina card de sanatate. Avand in vedere ca erau internari din luna august cand nu era obligatoriu cardul de sanatate, in primele doua zile au iesit aproximativ 28 de bolnavi externati fara card de sanatate. Asta ce inseamna: ca Spitalul Judetean a pierdut la fiecare bolnav o suma importanta de bani. 28 de bolnavi inmultit cu 2.000, faceti un calcul”, a declarat Vasile Pop, director medical Spitalul Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” Baia Mare.
In cazul in care pacientul nu are asupra lui cardul si nici o adeverinta de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, nu beneficiaza de consultatie medicala, chiar daca este vorba despre ambulatorul unui spital, medicul specialist sau medicul de familie. Conducerea spitalului judetean spune insa ca nu este vorba despre un refuz ci despre reprogramare.
„Sa nu intelegeti gresit: nu este vorba de refuz. Un bolnav cronic este reprogramat. Nu se numeste refuz, se numeste reprogramare. Deci vii, medicul constata ca nu ai documentele necesare, te duci acasuca frumos si revii. Cardul de sanatate, buletinul de sanatate si biletul de trimitere, astea sunt actele necesare pentru internare”, a mai precizat Vasile Pop.
Pe holurile spitalului insa si in salile de asteptare maramuresenii spun ca au cardurile la ei dar habar nu au la ce sunt bune si cum sa le manevreze. Pentru multi dintre ei bucata de plastic este o mare necunoscuta.
„Noi venim cu el cand avem de venit. Mi l-au cerut si la farmacie, da. Nu e greu de umblat cu el ca doara il pun numa in portofel. De cod si din alea nu stim ca nu lucram noi cu el”, a precizat Maria Pop, o pensionara de 64 de ani.
„Ni l-au cerut aici, la medic, sa ne faca reteta. Sa nu-l pierdem numai. Nu e greu de umblat cu el ca doar incape in buzunar”, a spus si Gheorghe Farcas, un pacient de 57 de ani.
„Acela care m-o intrebat doctorita? E inauntru. Trebuie scris acolo ca nu mi l-o scris cand l-o facut. Io nu stiu, ca-s batrana, nici n-am stiut de carduri pana o doamna mi-a spus ca ce inseamna”, a punctat si Ileana Cosma, o pensionara de 72 de ani.
„ Nu am card fiindca nu am avut niciun venit. Acuma ma angajez. Daca mi se intampla ceva nu avem ce face, platim, nu avem ce face”, a spus si Constantin Bizo.
La Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Maramures mai sunt inca aproximativ 3.000 de carduri care nu au ajuns la titulari. Este vorba insa despre asigurati plecati din tara sau despre tineri care au devenit majori in ultima jumatate de an.
Oricum, Maramuresul se afla printre judetele fruntase la distribuirea cardurilor, spre deosebire de alte judete care au ramas cu zeci de mii de bucatele de plastic neimpartite.
Sursa: Ana Pop