În deschiderea ședinței extraordinare a Consiliului Județean Maramureș, care a avut loc marți, 25 februarie, începând cu ora 12:00, în Sala ”Bogdan Vodă” a Palatului Administrativ, managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Sorina Pintea, dar și managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, Ludovica Rusu au anunțat că cele două unități sunt pregătite pentru orice scenariu de îmbolnăvire, dar și că au fost stabilite o serie de proceduri operaționale de colaborare între cele două instituții spitalicești, în cazul în care județul nostru se va confrunta, în viitor, cu potențiale cazuri de îmbolnăvire cu virusul Covid-19.
Înainte de a da cuvântul celor doi manageri de spitale, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a făcut un apel la calm, subliniind faptul că județul este pregătit să gestioneze orice situație referitoare la posibilitatea apariției unor cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus pe teritoriul său, atât prin măsurile stabilite în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență, cât și prin cele luate la nivelul unităților spitalicești din subordine.
„Am discutat, începând de ieri, în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență în județul Maramureș, măsurile care se întreprind în această perioadă pentru a preîntâmpina situațiile potențiale viitoare legate de apariția coronavirusului și a epidemiei de gripă. În calitate de vicepreședinte al acestui comitet și președinte al Consiliului Județean Maramureș, consider că trebuie să facem un apel la calm. În subordinea instituției se află două dintre cele mai importante spitale din județ, și anume Spitalul Județean de Urgență „Dr. Contantin Opriș” Baia Mare și Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, care au stabilit posibile proceduri operaționale de colaborare în situația în care, în viitor, vor exista potențiale cazuri de îmbolnăvire cu acest virus, în momentul de față nefiind confirmat niciun caz pe teritoriul României. Consiliul Județean Maramureș va sprijini cele două instituții în acest demers, prin alocarea de resurse financiare suficiente pentru a-și achiziționa în continuare necesarul de materiale de protecție. La momentul de față, acestea există pe stoc, însă aceste stocuri trebuie completate în permanență”, a declarat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.
Șeful administrației județene a mai menționat că va propune aleșilor locali asigurarea unui fond de rezervă la dispoziția Consiliului Județean Maramureș, în vederea lansării unei campanii publice cu rol de informare și prevenție a infecțiilor cu coronavirus. „În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Maramureș, care se va desfășura vineri, 28 februarie, va avea loc aprobarea bugetului județului și, cu votul aleșilor județeni, probabil vom asigura și un fond de rezervă la dispoziția Consiliului Județean, moment din care ar fi oportun să demarăm o campanie publică de informare, prin achiziționarea de spații publicitare în județul Maramureș, la televiziuni și în presa locală, pentru a transmite mesaje cu rol de informare și prevenție. Cu cât mai informată va fi populația, cu atât este mai puțin probabil să se instaureze o stare de panică. E nevoie de un apel la calm, la fel cum e nevoie să le arătăm maramureșenilor că suntem pregătiți”, a mai arătat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.
Ec. Sorina Pintea, managerul Spitalului Județean: ”Trebuie evitată starea de panică”
Manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, ec. Sorina Pintea, a subliniat faptul că trebuie evitată o stare de panică, severitatea cu care se impune abordarea noului tip de virus fiind similară cu cea impusă de gripă. Șeful celei mai mari unități spitalicești din Maramureș a mai menționat că instituția pe care o reprezintă nu va deservi ca spațiu de carantină în cazul în care vor exista posibile suspiciuni sau infecții cu coronavirus.
„Spitalul Județean de Urgență „Dr. Contantin Opriș” Baia Mare nu este în carantină și nu are organizată o încăpere care să deservească ca spațiu de carantină pentru potențialii pacienți cu coronavirus. Carantina ar presupune un blocaj total al accesului în spital, adică nimeni nu ar putea să intre sau să iasă din unitate. Într-adevăr însă, există restricționări ale vizitelor, datorate epidmiei de gripă cu care se confruntă țara noastră, în acest moment, în România existând 6331 de pacienți bolnavi de gripă, o infecție respiratorie care ar trebui văzută ca fiind la fel de gravă ca și cea datorată virusului din familia coronavirus. Măsurile pe care Spitalul Județean de Urgență „Dr. Contantin Opriș” Baia Mare le-a luat pentru a preîntâmpina posibilele cazuri viitoare de coronavirus sunt similare celor luate pentru preîntâmpinarea epidemiei de gripă, respectiv unitatea spitalicească este aprovizionată cu materiale de protecție, precum măști de unică folosință, halate și botoșei, cu antivirale și alte medicamente necesare. Trebuie menționat însă, că în suplimentarea stocului de măști, ne lovim de problema bugetului. Dacă în luna ianuarie, prețul de achiziție al unei măști era de 0,18 lei, ieri prețul aceluiași produs a urcat la 1,35 lei, ajungând astăzi la 2,5 lei/bucată”, a arătat Sorina Pintea, manager ec. al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Contantin Opriș” Baia Mare.
În ceea ce privește procedurile operaționale de colaborare dintre cele două spitale aflate în subordinea Consiliului Județean Maramureș, manager ec. Sorina Pintea a arătat că Spitalul Județean este pregătit să cazeze temporar potențiali purtători ai virusului, în situația în care aceștia vor trebui supuși unor intervenții chirurgicale. „Protocolul de colaborare cu Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare presupune că, în situația în care acesta din urmă va trata pacienți infectați cu coronavirus, în cazul în care aceștia vor necesita intervenții chirurgicale, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Contantin Opriș” Baia Mare are pregătită o sală de operații și un salon pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă pentru cazarea temporară a acestor pacienți”, a mai menționat Sorina Pintea, manager ec. al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Contantin Opriș” Baia Mare.
Totodată, managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Contantin Opriș” Baia Mare a ținut să amintească că, în urma discuțiilor cu specialiștii, cele mai eficiente metode de prevenție, atât pentru gripă cât și pentru noul virus, presupun măsuri extrem de simple, precum spălatul mâinilor cu apă și săpun și evitarea atingerii zonei gurii, nasului și a ochilor cu mâinile nespălate și repausul la domiciu în caz de viroze. De asemenea, purtatul măștii se recomandă persoanelor bolnave, pentru a preveni răspândirea virușilor, nefiind absolut necesar pentru persoanele sănătoase.
La rândul său, Ludovica Rusu, Manager Ec. al Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare a arătat că, deși în anul în curs se înregistrează o ușoară creștere a cazurilor de viroze, gripe și infecții respiratorii, raportată la perioada similară a anului trecut, instituția pe care o reprezintă deține necesarul materialor necesare pentru a gestiona posibile îmbolnăviri cu coronavirus.
”Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare este pregătit să asigure asistență medicală și îngrijire pacienților cu infecție probabilă sau confirmată cu coronavirus, dispunând de medicamentele, materialele sanitare, dezinfectanții și echipamentele de protecție necesare. Ca o măsură aparte, accesul în cadrul spitalului este restricționat, însă în mod pur preventiv, neexistând nicio suspiciune de infecție cu coronavirus în Maramureș”, a declarat ec. Ludovica Rusu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare.
Korea de nord dece poate sa inpuste pe cei infectați și noi nu?