Vezi VIDEO
ACTUALIZARE: Bolnavii internati in spitalele din Maramures sunt obligati sa contribuie cu bani pentru spitalizare. Cele mai multe unitati medicale, intre care si Spitalul Judetean din Baia Mare, au stabilit valoarea coplatii la 10 lei. Sighetul a ales sa mearga totusi pe valoarea minima prevazuta de lege, care e de 5 lei, in timp ce la Viseu se mai fac calcule pentru a se vedea suma care ar trebui perceputa la externare.
Reglementarea legislativa privind coplata a intrat in vigoare astazi, 1 aprilie. Pacientii care nu fac parte din categoriile exceptate vor plati taxa la iesirea din spital, o singura data, pentru fiecare episod de spitalizare.
„Incepand cu data de 1 aprilie 2013, respectiv de astazi, spitalele incaseaza de la asigurati suma corespunzatoare coplatii, pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua. Nivelul coplatii este intre 5 si 10 lei si este stabilit de catre fiecare unitate in parte, pe baza de hotarare a Consiliului de Administratie”, a precizat directorul CAS Maramures, Viorel Deghid.
Spitalul Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” a decis introducerea coplatii in cuantum de 10 lei, conducerea unitatii spitalicesti motivand ca foarte multe cazuri de internare sunt urgente exceptate de la plata. Dupa primele estimari, taxa la externare ar urma sa aduca intre 10.000 si 15.000 de lei pe luna spitalului, bani care vor fi directionati cel mai probabil spre serviciile de curatenie.
Aceeasi suma a fost stabilita si de catre conducerea Spitalului de Penumoftiziologie (TBC) din Baia Mare. Managerul Alexandru Bondre a aratat, pentru eMaramures, ca majoritatea pacientilor internati in acest spital fac parte din categoriile exceptate de la coplata.
„Dupa o analiza in detaliu, am stabilit-o la 10 lei. Urmare a acelei analize -facuta in comitetul director – foarte putini dintre bolnavii care se vor externa din sectiile noastre vor plati aceasta coplata. Analiza aceasta, facuta de noi, ne aduce ne aduce in fata faptului ca, incepand de astazi si pana la finele anului, spitalul va incasa sub 30.000 de lei din coplata, de la toti bolnavii pe care noi o sa-i externam”, a precizat Bondre.
Pe de alta parte, comitetul director al Spitalului Municipal Sighetu Marmatiei a decis introducerea coplatii minime. Acestia mizeaza pe reducerea numarului de internari si nu neaparat pe sumele stranse la bugetul spitalului.
„In urma sedintei de comitet director de vineri, am stabilit o suma de 5 lei pentru toti pacientii care se incadreaza in categoriile la care se percepe aceasta taxa. Sigur ca sumele nu reprezinta neaparat un mare ajutor financiar pentru spital. Este un plus pe de o parte, pe de alta parte se incearca sa se aduca o oarecare disciplina printre pacientii care nu neaparat necesita intotdeauna prezenta la nivelul spitalului”, a spus managerul Ovidiu Godja.
O alta unitate care a introdus valoarea maxima a coplatii este Spitalul Orasenesc Borsa. La Viseu de Sus, unde nu s-a luat o hotarare decisiva privind nivelul acestei taxe, exista voci care spun ca e foarte probabil ca nivelul stabilit sa fie cel maxim, de 10 lei.
Categoriile exceptate de la coplata sunt copiii, de pana la 18 ani, bolnavii cronic, persoanele cu handicap, dar si pensionarii cu venituri mai mici de 740 de lei. Totodata, pacientii care apeleaza la serviciile de urgenta, bolnavii internati in compartimentele de ingrijiri paleative, cei cu afectiuni psihice, dar si cei care beneficiaza de servicii medicale spitalicesti de lunga durata vor fi scutitide la plata acestei taxe in momentul externarii.
Sursa: Gabriela Kuhajda