Ministerul sanatatii intentioneaza sa obtina avizele Consiliului Interministerial pentru lucrari in domeniul public pana la data de 15 iunie, iar adoptarea hotararilor de guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ar urma sa fie finalizata pana la 30 iunie, dupa cum a estimat Nicolaescu.
Potrivit datelor oferite de ministrul sanatatii, se vor construi 20 spitale judetene de urgenta noi in Alba Iulia, Arad, Pitesti, Bacau, Oradea, Bistrita, Brasov, Braila, Resita, Calarasi, Galati, Giurgiu, Deva, Turnu-Severin, Piatra-Neamt, Slatina, Ploiesti, Sibiu, Suceava si unul la Bucuresti, in sectorul 3, pentru inlocuirea spitalului Caritas, care este retrocedat.
De asemenea, vor fi realizate 8 spitale regionale de urgenta – in centrele universitare de traditie: doua in Bucuresti si cate unul in Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Mures, Timisoara.
”Ar trebui sa arate ca cele mai moderne din lume, in ceea ce inseamna standarde de constructie, standardele de respectare a circuitelor functionale medicale, si sa nu mai ajungem la situatia pe care o avem astazi in Romania, din pacate. Pentru ca nu sunt circuite medicale – te duci cu o boala si pleci cu doua sau chiar cu trei, intr-un spital romanesc”, a prezentat ministrul viitoare spitale.
Eugen Nicolaescu a precizat ca ”intre 3,5 si 4 miliarde de euro va costa constructia spitalelor noi, fara reabilitare”, insa pretul final al executiei va fi cunoscut abia in august, dupa organizarea licitatiilor.
Tot atunci va fi comunicat si costul reabilitarilor in cazul a 15 spitale de urgenta judetene, despre care ministrul a spus ca vor demara in luna martie 2008. Vor fi prinse in acest program unitatile din Botosani, Buzau, Sfantu-Gheorghe, Targoviste, Targu-Jiu, Miercurea Ciuc, Slobozia, Baia Mare, Satu-Mare, Zalau, Alexandria, Tulcea, Vaslui, Ramnicu-Valcea si Focsani.
Sursa: Ioana Osan