Vestea ca Spitalul “Dr. Constantin Opris” Baia Mare va fi renovat complet a venit prin intermediul reprezentantilor Autoritatii pentru Sanatate Publica. Sefa institutiei, Dorina Micle, a precizat ca, practic, unitatea medicala a fost inclusa de catre ministerul sanatatii intr-un program national de reabilitare care vizeaza inca 16 spitale de urgenta.
Primii bani pentru investitii sosesc in aprilie
“Transa intai de bani va fi alocata in trimestrul doi si va trebui integral cheltuita. A fost o veste nemaipomenita pentru noi, avand in vedere ca de mai bine de un an si jumatate ne-am luptat sa includem spitalul in acest important program. Era nevoie de aceasta renovare pentru ca unitatea trebuie sa functioneze dupa normativele Uniunii Europene.”
Dorina Micle a aratat ca spitalul de urgenta va trebui nu doar reamenajat, ci si recompartimentat astfel incat sa poata functiona la standarde europene. “Banii vor fi alocati in transe multianuale. Programul se va derula pe durata a aproximativ patru ani, iar suma in discutie este de 880 de milirde.”
Directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta, dr. Sabin Nemes-Bota, a aratat ca unitatea spitaliceasca din Baia Mare, care e cea mai importanta din nord-vestul tarii dupa centrul universitar de la Cluj-Napoca, are o vechime de peste 35 de ani, iar pana acum nu a suferit decat reparatii de intretinere.
“Cladirea ar fi avut nevoie de reparatii capitale de multa vreme, insa nu au existat la dispozitie bani de investitii. Sau facut mai mult carpeli pana acum decat reabilitari, iar din alte cateva programe s-a reusit renorvarea catorva sectii”, a explicat medicul maramuresean.
Urgenta spitalului va fi modernizata
Sabin Nemes-Bota a precizat ca din prima transa de bani care va fi primita se va face reorganizarea Unitatii de Primire Urgenta (UPU). “Exista un alt program national pentru dotarea sectiilor UPU din marile spitale cu aparatura de ultima ora prin care vrem sa obtinem finantare. Ca sa intram in acest program, actuala UPU trebuie modernizata. Avem nevoie de sali mai mari, ceea ce presupune intr-adevar o recompartimentare”, a subliniat directorul medical.
Lucrarile vor incepe imediat ce se vor vira banii, dupa cum au precizat cei din conducerea spitalului, una din tinte fiind si reabilitarea termica si a instalatiilor din spital, care si ele sunt foarte invechite.
“Intrarea in UE presupune indeplinirea unor norme, de aceea si aceasta finantare. Avem foarte multe de facut. In primul rand reteaua de alimentare a spitalului va trebui finalizata, pentru ca a ramas cu probleme, vom avea de lucru la ventilatie, trebuie sa punem peste tot termopane”, a enumerat directorul Sabin Nemes-Bota lucrarile urgente care trebuie facute la spitalul judetean.
Atat reprezentantii unitatii medicale, cat si cei de la Autoritatea pentru Sanatate Publica cred ca peste patru ani, cand investitia guvernamentala va fi incheiata, spitalul baimarean va fi de nerecunoscut. Ei au aratat ca acesta deserveste chiar si in conditiile actuale mare parte din asiguratii judetelor vecine. “Va fi cu siguranta al doilea centru medical din nord-vestul tarii, dupa Cluj”, au aratat ei.
Sursa: Larisa Tivadar