O nouă reușită a Spitalului Județean de Urgență ,,Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a fost sărbătorită ieri, 28 martie, în cadrul unei conferințe de presă. Managerul spitalului, Alexandru Oros, a dezvăluit ultimele inovații legate de tratamentul de radioterapie și chirurgia generală, marcând un moment semnificativ în evoluția instituției. Alături de el au fost prezenți dr. Lucian Bogdan, directorul medical, și dr. Constantina Felicia, reprezentând Laboratorul de Radioterapie, împreună cu dr. Ioniță Bogdan Stoicescu, specialist în chirurgie generală.
Accentul a fost pus pe upgradarea acceleratorului linear, o investiție esențială care redefinește procesul de tratament. Proiectul, inițiat în urmă cu mai mulți ani, a beneficiat de sprijinul financiar al programului național, facilitat prin Banca Mondială, în valoare de 400.000 euro. Rezultatul este un accelerator aproape nou, care a fost utilizat cu succes în prima intervenție chiar în ziua inaugurării.
Una dintre cele mai importante consecințe ale acestui progres este că locuitorii din Maramureș nu vor mai fi nevoiți să călătorească către alte centre medicale pentru tratament. Spitalul este acum echipat să gestioneze cazuri complexe de tumori, reducând dependența de spitalele din alte orașe, precum Cluj sau Oradea.
,,Această tehnică nouă de care vorbim ne permite să țintim mult mai bine tumorile și să protejăm mai bine țesuturile sănătoase. Erau până acum câteva localizări tumorale pe care efectiv nu le puteam face fără un risc major pentru pacient. Aceste cazuri erau direcționate către centrele din România care aveau această tehnică. Acum le putem face și noi. E o tehnică modernă aliniată la cele care se fac în Europa, avem o tehnică asemănătoare țărilor occidentale, ceea ce este extrem de important și un lucru foarte bun pentru pacienții care au nevoie de aceste servicii”, a declarat dr. Constantina Felicia, din cadrul Laboratorului de Radioterapie al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.
În plus, conferința a evidențiat o altă premieră medicală: îndepărtarea unei tumori hepatice cu pierdere minimă de sânge.
,,Premierea de care vorbim este reprezentată de o rezecție hepatică pentru o tumoră hepatică pe care am putut-o efectua datorită unui dispozitiv împrumutat dintr-un centru universitar, un disector ultrasonic. Am primit asigurări și sprijin din partea conducerii că vom primi și noi așa ceva, cu ajutorul căruia se poate face această rezecție fără pierdere sanguină. S-a făcut în premieră la Spitalul Județean această rezecție hepatică, cu pierdere minimă de sânge, 200 ml. Pacientul a plecat acasă bine, urmează acum tratamentul oncologic”, a arătat, la rândul său, dr. Ioniță Bogdan Stoicescu, medic chirurgie generală din cadrul Secției de chirurgie generală al spitalului.