Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare (SJUBM) vine în sprijinul cetățenilor cu câteva informații privind măsurile de prevenire a infecției cu coronavirus – SARS-CoV-2.
„În contextul situației actuale de circulație a noului coronavirus, este foarte important ca fiecare persoană să cunoască modul de transmitere, manifestare, precum și modalitățile de reducere a expunerii și transmiterii acestui virus”, a precizat managerul unității medicale, ec. Sorina Pintea.
SARS-CoV-2 reprezintă un tip nou de coronavirus, care a fost identificat, pentru prima oară, la finele anului trecut, în China. Face parte din aceeași familie (Coronaviridae) ca și virusurile care provoacă Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu și Sindromul Respirator Acut Sever, potrivit informațiilor publicate de Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
Transmiterea coronavirusului este posibilă atât pe cale respiratorie (prin picături de secreție răspândite de o persoană infectată care tușește, strănută), cât și la contactul direct cu fluidele unei persoane infectate (sânge, salivă, urină etc.), spun aceleași surse.
„Simptomele infecției cu SARS-CoV-2 sunt febra, tuse, dificultate de respirație. Tratamentul este unul simptomatic, în funcție de starea pacientului”, informează dr. Pop Vasile, directorul medical al SJUBM.
Recomandările pentru reducerea expunerii și transmiterii virusului se referă, în principal, la:
– evitarea aglomerațiilor și a contactului apropiat cu persoanele care au febră și tușesc;
– spălarea frecventă a mâinilor;
– acoperirea gurii și a nasului în timpul tusei și strănutului;
– contactarea medicului în caz de febră, tuse și dificultăți de respirație
– purtarea măștilor de protecție;
Directorul de îngrijiri medicale al SJUBM, as. Mirela Șandor este de părere că, „în spital, persoanele cu simptome respiratorii trebuie să poarte mască în timp ce se află în triaj, zone de așteptare, zonelor destinate cazurilor suspectate sau confirmate, precum și pe perioada transportului în interiorul unității”.
Purtarea măștii este o măsură de prevenire și limitare a răspândirii bolilor respiratorii, dar nu una suficientă pentru a asigura un nivel optim de protecție. Este foarte important ca purtarea măștii să fie combinată cu alte măsuri de prevenire și control a transmiterii noului coronavirus de la om la om.
Vă reamintim că, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, pentru a reduce riscul transmiterii oricăror boli respiratorii a instituit și un program de vizită limitat.
Astfel că, încă din data de 17 februarie, accesul vizitatorilor este permis doar în intervalul 15.00 – 17.00