Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) intră în studiul clinic „Solidarity”, care constă în aplicarea, pentru comparaţie, a patru scheme terapeutice utilizate până în prezent, scheme care s-au dovedit sigure şi eficiente în cazul celor mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu boala COVID-19, au anunţat, vineri, reprezentanţii unităţii medicale într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, criteriile de includere sau excludere a pacienţilor în cazul acestui program ţin de vârstă, patologii asociate şi comorbidităţi.
„Scopul studiului este de a identifica, în cel mai scurt timp posibil, cel mai bun răspuns al subiecţilor la una dintre cele patru scheme de tratament, astfel încât să poată fi implementat, la nivel internaţional, în tratamentul specific al acestei patologii. Trebuie precizat faptul că proiectul respectă toate standardele în ceea ce priveşte etica şi siguranţa pacientului, în sensul că toţi subiecţii îşi vor da consimţământul pentru includerea în acest studiu, în deplină cunoştinţă de cauză, după explicarea tuturor etapelor spitaliceşti ce urmează a fi parcurse”, menţionează aceeaşi sursă.
Spitalul Militar participă la studiu – desfăşurat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în peste 40 de ţări – alături de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” şi Spitalul Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” din Bucureşti.
La nivel naţional, proiectul este coordonat de prof. univ. dr. Alexandru Rafila, şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, membru al Comitetului Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
La nivelul SUUMC, coordonatorul studiului (investigator principal) este colonelul medic şef de lucrări dr. Ion Ştefan, şeful Secţiei Clinice Boli infecţioase.
Echipele implicate în desfăşurarea acestui proiect sunt alcătuite din specialişti în boli infecţioase şi medici rezidenţi în aceeaşi specialitate. AGERPRES