Vezi VIDEO
Activitate inedita pe Craica, duminica, 6 septembrie. Doua echipe formate in cadrul comunitatii s-au infruntat pe terenul de fotbal in cadrul primei editii a „Cupei Romilor la Fotbal”. Chiar daca nu au avut parte de un teren ca la carte, ci au jucat direct pe maidan, asta nu a stirbit cu nimic bucuria jocului pentru participanti.
„Indiferent in ce zona ne aflam este vorba despre oameni, indiferent de etnia lor, vorbim la fel despre oameni. Asistati la o actiune comunitara in cadrul unui proiect finantat de Guvernul elvetian si ma bucur ca am reusit cu ajutorul oamenilor din comunitate sa organizam o actiune de acest gen. O actiune care aduce impreuna pe toata lumea, atat din comunitate cat si din afara. Imi place ca au organizat evenimentul aproape in totalitate ei, s-au implicat in organizare, parintii si copiii au venit impreuna, au pregatit terenul, au facut fiecare ce au putut ca sa organizam acest meci. Avem si arbitrii de partea noastra. Suntem tare mandri de ei si le multumim si iata ca se inteleg foarte bine. La sfarsitul jocului vrem sa avem o echipa castigatoare care sa participe la alte meciuri mai mari”, a declarat Loredana Mihaly, presedinte Asociatia Tinerilor Romi „Young Roma” Maramures.
Organizarea competitiei sportive pe Craica nu a fost deloc intamplatoare. Meciul face parte dintr-un proiect mai amplu care are ca scop integrarea minoritatii rome prin sport si care este implementat atat in Maramures, cat si in Satu Mare, in trei comunitati de romi.
„Este vorba despre proiectul «Imbunatatirea conditiilor de viata a oamenilor aflati in dificultate din Maramures si Satu Mare» intre trei comunitati de romi: Craica din judetul Maramures, respectiv din baia mare si alte doua comunitati la fel de sarace din judetul Satu Mare. Proiectul se deruleaza incepand de anul trecut si dureaza pana in 2018. Sunt vizate trei mari domenii, de educatie, dezvoltare comunitara si conditii de locuire, a mai adaugta Loredana Mihaly.
Prima editie a Cupei Romilor la fotbal s-a bucurat de un adevarat succes in randul romilor de pe Craica, astfel ca promotorii proiectului spun ca vor urma si alte evenimente similare. Este modul ideal de a responsabiliza si implica toata comunitatea in proiecte de integrare.
„Ne place sa ducem lucrurile la bun sfarsit si asta cu ajutorul oamenilor din comunitate. Iata ca de cand lucram impreuna s-au intamplat lucruri frumoase. Am inceput cu educatia care sta la baza unei societati si pot sa spun ca incepand de anul trecut cu ajutorul domnului primar si a altor foruri am reusit sa incriem chiar de aici din comunitate 120 de copii la scoala, gradinite, programul «A doua sansa». Ne-au ajutat atat asistentii sociali din cadrul Centrului Sfantul Francisc de Assisi cat si Inspectoratul Scolar Judetean. Ne-am unit cu totii fortele si am reusit. Este un inceput. Drumul este lung, nu este usor dar consider ca suntem pe calea cea buna. Un lucru foarte important este ca oamenii s-au organizat, avem un grup de initiativa foarte activ aici in comunitatea Craica, un grup de initiativa format din oamenii cei mai gospodari din comunitate, oameni de baza care, ori de cate ori este nevoie, pun osul si se implica in ceea ce inseamna comunitatea roma”, a concluzionat Loredana Mihaly.
In urma meciului de duminica a fost desemnata o echipa oficiala de fotbal a comunitatii rome de pe Craica. Acum singurul lucru pe care si-l doresc jucatorii este sa reediteze meciul in varianta pentru copii, dar si pentru seniori.
Sursa: Ana Pop