Vezi VIDEO
Persoanele nevazatoare din Maramures vor avea posibilitatea sa fie insotite in deplasarile lor de un caine. Un proiect al Ministerului Muncii vizeaza cresterea numarului de caini insotitori pentru cetatenii care nu vad. La nivelul tarii exista zece caini care au fost dresati in acest scop.
Totul depinde insa si de solicitarile nevazatorilor care, deocamdata, nu sunt foarte incantati de idee, preferand sprijinul unui asistent personal.
Folosirea cainilor insotitori este considerata a fi o metoda extrem de utila, care ajuta la reintegrarea nevazatorilor in societate. In acest scop, se doreste cresterea numarului de patrupede care sa poata fi folosite ca ghizi pentru cetatenii care au deficiente grave de vedere. Proiectul Ministerului Muncii vizeaza inclusiv finantarea activitatilor de dresaj a cainilor care ar urma sa insoteasca persoanele cu handicap vizual in deplasarile lor.
“Acesti caini ghizi ii ajuta foarte mult pe nevazatori. In total, in tara noastra sunt zece caini ghizi care ajuta nevazatorii. Acesti caini pot sa il insoteasca pe nevazator pe trotuar, pot sa intre in restaurant, pot sa treaca strada, deci sunt de mare ajutor”, a declarat presedintele Asociatiei Nevazatorilor Maramures, Rozalia Maxim.
Foarte multi dintre nevazatori sunt insa reticenti la o astfel de initiativa. Cetatenii spun ca prefera sprijinul unei fiinte omenesti pe care sa se poata baza in orice moment. In plus, persoanele cu handicap vizual se tem ca pe strada s-ar putea isca si anumite incidente intre cainii lor insotitori si alte patrupede.
“Sunt si cateva incoveniente pentru ca atata timp cat pe strada sunt cainii strazii, animalul e tot animal, sar unul la altul si mai mult ii deranjeaza pe nevazatori. In Maramures n-au aparut inca nici doritori. Mi-au spus la o sedinta: «Ce, doamna, vor sa inlocuiasca cainele cu omul?» Asta e un ajutor pentru nevazator, nu e inlocuire. Unii sunt reticenti. Cei care nu vad deloc au insotitor sau asistent. Multi se tem sa nu ramana fara insotitor sau asistent pentru ca sunt niste bani care se dau la insotitor sau asistent”, a adaugat Rozalia Maxim.
In unele judete exista insa familii de nevazatori care si-au achizitionat un caine ghid. Astfel, in Satu Mare exista doi caini insotitori, iar in Arad, o familie de nevazatori are un astfel de patruped dresat special pentru persoanele cu deficiente de vedere.
Initiativa Ministerului Muncii ce vizeaza cresterea numarul de caini insotitori va debuta cu o campanie de informare care sa promoveze drepturile persoanelor cu handicap si va cauta sa implice institutiile si firmele vizate sa aiba un rol in derularea proiectului.
Sursa: Camelia Tocaci